TDC-ansatte kræver mere i løn

Tillidsrepræsentanterne kalder det »en krigserklæring«, at flertallet af de ansatte får tilbudt mindre i løn og kun mindre frihed end akademikere og ledere, selv om »TDC skovler penge ind som aldrig før«.

Danmarks største teleselskab skovler penge ind, og det er medarbejdernes fortjeneste, siger utilfredse tillidsrepræsentanter fra Dansk Metal. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De ansatte i Danmarks største teleselskab kræver mere i løn og er harme over at få tilbudt mindre, end akademikerne og lederne i TDC får.

»Brødet og smørret koster det samme, uanset om man er leder, ACer (akademiker, red.) eller manden på gulvet,« hedder det i en udtalelse fra fagforeningen Dansk Metals afdeling Tele Øst, der organiserer flertallet af de ansatte i TDC.

En krigserklæring

Netop nu forhandler de med TDC, og tonen er skarp.

»ACerne og lederne i TDC har også af TDC fået en hel fridag. TDC vil kun give Metals medlemmer en halv fridag. Det kan vi kun opfatte som en decideret krigserklæring fra TDCs side!« står der i udtalelsen fra tillidsrepræsentanterne.

Tele Øst mener, at TDC misbruger den internationale, økonomiske krise og bruger den som påskud til, at medlemmerne skal holde sig tilbage og ikke kræve mere i løn.

»Men det skal medlemmerne ikke finde sig i. Realiteten er nemlig, at TDC ikke er i økonomisk krise. Tværtimod skovler TDC penge ind som aldrig før. Det går faktisk så godt, at TDC i december 2009 betalte ca. seks milliarder kroner i ekstraordinært udbytte til aktionærerne, og der var alligevel i 2009 et kanonoverskud i koncernregnskabet,« siger tillidsrepræsentanterne.

Over 53 milliarder udbetalt i udbytte

De har gjort op, at siden TDC i begyndelsen af 2006 blev overtaget af de fem britisk-amerikanske kapitalfonde, har aktionærerne modtaget cirka 53,7 milliarder kroner i udbytte. Kapitalfondene selv har fået omkring 47,2 milliarder.

Tele Øst mener, at de seneste fire år har været »én stor fyringsrunde«.

»Det har betydet, at flere af vore medlemmer er gået ned med flaget, og endnu flere klager over det psykiske arbejdsmiljø,« siger tillidsrepræsentanterne og kræver anerkendelse af, at »det er medarbejderne, som er årsagen til TDCs økonomiske succes« og derfor kræver en kontant reallønsfremgang.

Salg af TDC sat i bero

TDC aflægger kvartalsregnskab på fredag. Telekoncernen led 22. april et stort nederlag, da de schweiziske konkurrencemyndigheder afviste en planlagt fusion mellem TDCs Sunrise og France Télécoms Orange. Det skulle have sikret TDC en solid milliardindtægt og have afhændet den sidste udlandsbastion, hvilket ville gøre selve TDC klar til videresalg.