TDC-ansatte frygter fyringer efter skatteindgreb

Regeringens skatteindgreb sætter TDCs omkostninger yderligere under pres. Telegiganten sliber atter sparekniven - uro blandt medarbejderne.

Mobiltelefonen har kimet ekstra meget siden i fredags hos medarbejderrepræsentanten i TDCs bestyrelse, Leif Hartmann. Opkaldene er kommet fra medarbejdere, der frygter flere fyringer i koncernen som konsekvens af regeringens skatteudspil, og som vil høre, om 'han har hørt noget'.

Men Leif Hartmann ved ikke mere, end hvad regeringen har meldt ud og medierne efterfølgende har bragt.

Fredag eftermiddag offentliggjorde regeringen nemlig et nyt skatteudspil, som bl.a. har til formål at stække de opkøbsivrige kapitalfonde i Danmark. Skatteindgrebet rammer selskaber med stor gæld hårdt, da fradragsretten for renter af gæld bliver begrænset.

Og det kommer bl.a. til at gå ud over TDC, der ifølge dagbladet Børsen kan komme til at betale op mod 1 mia. kr. ekstra i skat om året, hvilket kan true den finansiering som de fem fonde har opstillet for købet.

Topchef i TDC, Jens Alder, siger i dag til avisen, at skatteindgrebet ikke må få betydning for selskabets indtjening og lægger i stedet op til øget fokus på omkostningerne.

"Fondene har købt TDC på grundlag af de regler, der var gældende på købstidspunktet. Men fondenes afkastkrav bliver ikke mindre, fordi reglerne efterfølgende bliver ændret. Det betyder, at indgrebet givetvis vil sætte vores omkostninger under yderligere pres," lyder det fra Jens Alder.

Og den udmelding er ikke ligefrem guf for Leif Hartmann, medarbejderrepræsentant i TDCs bestyrelse.

"Vi er bange for, at kapitalfondene begynder at udhule virksomheden endnu mere, end vi først frygtede," siger Leif Harmann med henvisning til regeringens udspil.

"Vi mener, at der skal findes andre besparelser end på personalet. Men vi frygter, at de besparelser f.eks. findes i reduceringer i investeringer i nye anlæg som telefonsystemer og kabelanlæg. Det vil på sigt også få den konsekvens, at der bliver mindre at lave," siger han.

Leif Hartmann mener desuden, at regeringen har et medansvar, hvis kapitalfondene 'tvinges' til at skære dybt i omkostninger som konsekvens af skatteindgrebet.

"Det er godt, at regeringen vil stoppe kapitalfondenes måde at købe virksomheder på her i landet. Men jeg mener ikke, at det skal ramme bagudrettet. Det er jo fuldstændigt vanvittigt, hvis et regeringsindgreb mod kapitalfonde får den betydning, at fondene går ud og fyrer folk," siger Leif Hartmann.

Over for Business.dk fremhæver Leif Hartmann også den såkaldte borgfredsaftale, der er lavet i TDC. Aftalen betyder en reduktion i antallet af medarbejdere på fem pct. om året med omskoling til nye områder i vækst.

"Men den aftale holder jo kun til den dag, fondene og TDC går ind og fyrer flere. Og hvis de bryder den aftale, så bliver der uro," som Leif Hartmann udtrykker det.

Mener du strejke?

"Det ved jeg ikke - men folk begynder at tale. Der begynder at ske en masse i virksomheden, hvis TDC udmønter det her i personalereduktioner," siger Leif Hartmann.