TDC-aktien brager op på rygter om opkøbstilbud

Kapitalfond Apollo er angiveligt på vej med endnu et købstilbud på den danske telekoncern TDC, skriver Bloomberg. Apollo fik et bud afvist i juli, men forsøger sig altså nu igen. TDC-aktien steg umiddelbart 7,5 pct. på budrygterne.

Foto: Torkil Adsersen

Det er kun fem år, siden en stribe kapitalfonde senest slap deres tag i teleselskabet TDC, men nu har en stor kapitalfond igen kastet sit opkøbsblik på det danske børsnoterede teleklenodie. Kapitalfonden Apollo fik en kurv i juli, men ifølge Bloomberg er fonden nu igen på vej med et bud.

TDC-aktien steg umiddelbart 7,5 pct. på rygterne, men det interessante spørgsmål er, hvad vil en kapitalfond egentlig med TDC. Det danske teleselskab befinder sig på et af hårdeste telemarkeder i Europa, og virksomheden er på mange måder - ikke mindst qua det tidligere kapitalfondsejerskab - så gennemrationaliseret, at den klassiske tilgang med tilsnitning og frasalg næppe skal være en ny ejers strategi.

Men et opkøb give god mening, lyder det fra flere teleeksperter. Og det handler i virkeligheden om nogle af de muligheder, der vil opstå, hvis de stramme bånd til fondsbørsen klippes over. Argumenterne er en smule forskellige. Men kernen i deres budskab er klar: En afnotering af TDC vil være »gefundenes Fressen« for TDC i situationen netop nu, for det vil skabe rammerne for et selskab, der kan handle mere kontant og langsigtet.

Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult pegede sidst Apollo var på banen i juli især på, hvordan de senere års dynamikker på telemarkedet har ændret vilkårene. »Vi har en telebranche, der lige nu ligger i et ilttelt,« som han udtrykker det.

Udfordringen er ifølge John Strand, at branchen har ganske svært ved at tjene penge. Og sandsynligheden for, at det kommer til at ske, blev ikke bedret af EU-Kommissionens afvisning af fusionen mellem Telia og Telenor på det danske markedet.

»Alle TDCs konkurrenter er så hårdt økonomisk pressede, at det næppe kan ikke blive værre,« siger John Strand. Netop den situation kan sagtens blive en form for »sweet spot« for en ny ejer af TDC, der ifølge John Strand står for 95 procent af indtjeningen i branchen.