TDC afviser hokus pokus

Ny måde at indregne kunder på forbedrer driftsindtjeningen i TDCs regnskaber.

TDCs koncernchef Henrik Poulsen (til højre) afviser, at der er noget odiøst i den nye måde at gøre regnskabet op på. Foto: Mads Nissen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Danmarks største teleselskab afviser at lave hokus pokus for at få bedre resultater.

»TDCs regnskab er pæne tal, rigtigt pæne tal. Der er en flot margen. Og det er et rigtigt godt bevis på, at hvis har stor virksomhed med stort cashflow og masse omkostninger, så er det blot spørgsmål om at være kold og kynisk nok, så skal man nok tjene penge. Samtidig er der lidt hokus pokus,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

Giver pænere tal

Trylleslagene opstår ved, at TDC - straks en kunde køber f.eks. en mobiltelefon med tilskud fra TDC eller fornyr en kontrakt i en periode - bliver aktiveret i TDCs regnskab og afskrives over en periode, indtil TDC forventer at få en omkostning ved at fastholde kunden, »f.eks. når kunden anskaffer en ny mobiltelefon eller opsiger sin kontrakt. Sådanne omkostninger blev tidligere omkostningsført, efterhånden som de blev afholdt,« skriver TDC i sin regnskabsmeddelelse.

Manøvren sikrer imidlertid TDC en større driftsindtægt (EBITDA), og netop den var vokset med 11 procent for årets første tre måneder, mens TDCs omsætning stort set er på samme niveau som for et år siden.

»TDC ændrede regnskabsprincipper sikrer en bedre indtjening i selskabet. EBITDA-resultatet bliver derved forbedret. Det gør ingen andre teleselskaber mig bekendt, de udgiftsfører kunderne løbende,« siger Poul Ernst Jessen, aktieanalytiker i Danske Bank.

TDC: Intet odiøst

Koncernchef i TDC, Henrik Poulsen, afviser, at der ligger noget odiøst i den nye måde at gøre regnskabet op på:

»Vi har justeret de foregående kvartalers tal efter samme regnskabsprincipper, så sammenligningen holder. Principperne er ændret i samråd med vore revisorer - og tendensen er, at man i stigende betrager akkvisitionsomkostningerne som en investering, der derfor afskrives straks,« siger han.

Poul Ernst Jessen er ikke i tvivl om, at tidligere tal er blevet justeret, men understreger, at det betyder meget for værdifastsættelsen, hvis investorerne glemmer at korrigere for ændringerne.