TDC åbner supermobilnet i juni

Danmarks største teleselskab er klar til at trykke på knappen til et nyt og langt hurtigere mobilnet om blot halvanden måned - i første omgang dog kun for de udvalgte, indtil telefoner og computere er klar til de højere hastigheder.

De nye 4 G-net er hurtigere til at flytte data – både når man går på nettet fra en mobiltelefon eller via mobilt bredbånd, når man læser eller sender e-mail, eller når man direkte skal overføre store mængder af data, f.eks. ved at spille onlinespil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Senest om halvanden måned åbner Danmarks største teleselskab sit nye supermobilnet. Dermed bliver der lagt nyt pres på de producenter, som skal levere mobiltelefoner og computermodem, som kan håndtere de langt hurtigere mobilnet.

»Det bliver senest i juni,« slår Carsten Dilling, koncerndirektør og chef for TDCs drift og engrossalg, fast over for Berlingske Business.

De fire største teleselskaber - TDC, Telenor, Telia og »3« - venter lige nu på at få tilladelse fra IT- og Telestyrelsen til at åbne for nye og kraftigere mobilnet, kaldet LTE eller mere folkeligt 4G. Der kommer svar i begyndelsen af maj.

De nye net er hurtigere til at flytte data - både når man går på nettet fra en mobiltelefon eller via mobilt bredbånd (altså en bærbar PC med mobilmodem), når man læser eller sender e-mail, eller når man direkte skal overføre store mængder af data, f.eks. ved at spille onlinespil.

Sommerafprøvning

TDC vil i sommermånederne lade både egne folk og udvalgte virksomheder, institutioner og privatpersoner afprøve de nye muligheder og melde tilbage. København og Århus lægger for, senere følger de tættest befolkede områder.

»I løbet af tredje kvartal vil testen sandsynligvis glide over i fuld produktion. Det kræver dog, at både telefoner og dongles (løse mobilmodem, red.) er på markedet, så med dette presser vi naturligvis leverandørerne. I testperioden kan vi godt give kunderne to modem, men det banebrydende skift sker, når vi har et modem, der både kan håndtere 3G og 4G. Så masseudrulningen vil nok ske i efteråret og sidst på året,« siger Carsten Dilling.

TDC har det seneste halvandet år brugt store summer på at lægge fiberkabler ud til mobilmasterne, så datatrafikken kan sendes lynhurtigt videre uden trafikpropper. Frem til 2020 vil TDC investere 25 milliarder kroner i udbygningen af sit net.

»Der bliver tale om at flytte meget store datamængder, når der f.eks. skal spilles spil eller ses TV på mobilt udstyr. Derfor lægger vi vægt på at have det bedste net - det skal vi have - ikke kun for at få større kapacitet og højere hastighed, men også for at være tilgængeligt overalt i en ensartet kvalitet, så der er så få udfald som muligt. Nu er vi virkelig klar med en bundsolid infrastruktur, som kan skaleres,« understreger Carsten Dilling.

Fastnettet lever stadig

Han tror dog ikke på, at det landsdækkende fastnet, som TDC ejer og stadig har en væsentlig indtægt fra, vil blive gjort overflødigt.

»Vi tror ikke, at det afløser fastnettet. Folk bruger mere og mere mobilt udstyr i hjemmet, men man vil næppe nogen sinde køre for eksempel TDC-TV i HD-kvalitet via mobil teknologi. I dag kan en normal PC ikke trække hurtigere hastigheder end ti megabit i sekundet og mobiltelefoner typisk mindre. Med LTE vil man hurtigt opleve hastigheder på 15 megabit i sekundet, så visse brugergrupper vil virkelig få gavn af det,« siger TDC-direktøren.