Taxibranchen vil bekæmpe Uber med ny taxilov

Den digitale kørselsformidler Uber har fået taxifirmaer over det meste af Europa til at se rødt. Herhjemme samler taxibranchen sig nu mod det amerikanske transportfænomen, og kræver at få ændret taxilovgivningen, så konkurrencevilkårerne bliver forbedret.

Foto: SERGIO PEREZ

De traditionelle taxiselskaber i de fleste europæiske lande kæmper på flere fronter mod det nye transportfænomen Uber. Herhjemme går den samlede taxibranche nu sammen om at få ændret den restriktive og 40 år gamle taxilovgivning, så det bliver muligt at konkurrere med Uber på lige vilkår. Det skriver dagbladet Børsen.

»Problemt er, at vi har en taxalov, der sætter nogle meget alvorlige begrænsninger på, hvad vi må og ikke må. Og samtidig kommer der så lige ind fra højre et selskab ved navn Uber, der overhovedet ikke anerkender nogen som helst form for lov,« siger Palle Christensen, der er formand for 4x35 til Børsen.

Blandt problemerne med den nugældende lovgivning peget branchen blandt andet på, at der er et krav om, at et bestillingskontor skal fordele taxiture ligeligt blandt de tilsluttede vognmænd, hvilket gør, at den enkelte vognmand ikke får noget ud af at levere en bedre service.

Et andet område er prissætningen, er afgøres af meget strenge regler, der ikke tager hensyn til, hvad en tur skal koste uanset udbud og efterspørgsel.

Trods modstanden mod Uber erkender taxibranchen imidlertid også, at »ærkefjenden« er dygtige til at udnytte de nye teknologiske muligheder, og i en ny taxilovgvning ønsker branchen også, at kunderne som hos Uber får mulighed for at bedømme chaufførerne, så det bliver mere attraktivt at levere en god service.

Et nyoprettet netværk, Dansk Taxi, har onsdag skrevet til transportminister Hans Christian Schmidt (V) og krævet en ny taxilovgivning. Både Danske Industri og Dansk Erhverv bakker op om ønsket.