Taxibranchen går efter struben på Uber

Ny organisation af vognmænd og chauffører afholder demonstration på onsdag og har meldt over 200 Uber-biler til Skat og 20 til politiet.

Foto: NICOLAS MAETERLINCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske taxabranche går nu direkte politiet og Skat i bedene med egen efterforskning af biler, der kører for det amerikanske Uber her i Danmark.

Uber sælger sig selv som en del af en moderne deleøkonomi, men taxabranchen ser selskabet som et piratfirma.

En ny brancheforening Taxiførere i Danmark (TiD) er både utilfredse og utålmodige, fordi politi og myndigheder ikke griber ind overfor Uber, hvor privatbiler efter branchens opfattelse kører taxa for branchens kunder.

Ifølge TiD’s formand Søren H. Nicolaisen har organisationen siden januar meldt over 200 biler til Skat ud fra en mistanke om, at privatbilerne, der kører for Uben, ikke betaler skat.

»Vi har netop holdt møde med Skat, som har en specialafdeling i Haderslev, som arbejder med de her ting,« fortæller Søren H. Nicolaisen.

»Skat var meget glade for vores indberetninger.«

Ifølge TiD-formanden holder taxachauffører og vognmænd øje med Uber-biler i gaderne:

»Vi kan kende dem på, at de har en iPhone liggende i forruden med Ubers app,« siger Søren H. Nicolaisen.

TiD har også indberettet 20 Uber-biler til politiet. Trafikstyrelsen meldte i foråret Uber til politiet for overtrædelse af taxiloven, men ifølge Søren H. Nicolaisen er der ikke sket noget i sagen:

»Vi har givet politiet oplysninger om 20 biler, men så bad de os så om at holde inde, og det har vi respekteret. Men jeg kan ikke forstå, at vi ikke snart ser en sigtelse eller en retssag, så vi kan få en dom, der slår fast en gang for alle, at dette er ulovligt,« siger han.

Søren H. Nicolaisen peger på, at en Uber-chauffør blev idømt bøde for ulovlig taxikørsel ved retten i Stockholm i sidste uge:

»Og svenskerne har endda en mere liberal taxi-lovgivning end Danmark,« siger han.

Ifølge TiD-formanden er chaufførernes tålmodighed ved at være opbrugt.

»Det er surt at se på, at Uber-bilerne holder foran os i køen og stjæler vores kunder. Vi forsøger hele tiden gennem dialog med folketingspolitikere, Skat og politi. Men der er mange taxi-chauffører, som har temperament, så jeg håber på, at myndighederne snart vågner op, inden de bliver rigtig vrede,« siger han.

TiD har indkaldt til demonstration på onsdag på Christiansborg Slotsplads, hvor det ventes, at 2-300 taxaer vil møde op. Indkaldelsen vidner om, at følelserne er i kog:

»I 10 måneder har vi nu været vidne til, hvordan det taxilignende transportselskab Uber har virket på det danske taximarked helt uden de tilladelser og godkendelser, der er lovkrav på området. De har end ikke ansøgt om dette, så UBER arbejder helt bevidst og systematisk imod dansk lov. Deres vognmænd nægter tillige at tegne de lovpligtige erhvervsansvarsforsikringer, ligesom der hersker meget stor tvivl om, hvorvidt der svares korrekt skat af den indkørte fortjeneste.«

»I kraft af dette har Uber kunnet ekspandere til en størrelse svarende til en Københavnsk taxicentral i antal, mens politiet og det politiske synes at have lukket øjnene for dette.

Politiet har på de 10 måneder Uber har udført illegal taxivirksomhed i Danmark ikke haft held til at føre blot en eneste taxipirat for en dommer! Vi kræver handling nu; retsstaten er i fare hvis man bevidst undlader at gribe ind.«

»Vi ønsker en fredelig udgang på dette og ikke som vi har set i Sydeuropa, hvor denne konflikt har udløst gadeoptøjer med brændte biler og stenkast mod piraterne! Men det kræver handling – NU! Derfor demonstrerer vi på Christiansborg Slotsplads den 16. september kl 11.00- 12.00 ligesom tusinder af andre taxiførere verden over. Vi håber at demonstrationen forløber i ro og orden, men bægeret er meget tæt på at løbe over,« hedder det ildevarslende i en pressemeddelelse fra TiD.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få oplyst hos Københavns Politi om status på Trafikstyrelsens anmeldelse af Uber for overtrædelse af taxaloven.

Harry Porter, som er kommunikationsansvarlig hos Uber, skriver i en mail, at Uber er ved at udarbejde et skriftligt svar om sagen til politiet.