Taxi-app'en Drivr tvunget ud af Aarhus

Trusler og forfølgelser fra lokale chauffører har fået Aarhus' nye taxi-selskab, 4x27, til ufrivilligt at trække sig ud af byen efter blot tre dage.

Ny taxatjeneste i Aarhus trækker sig ufrivilligt ud af byen Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det københavnske taxiselskab 4x27 vil rigtig gerne ind på det århusianske taxa-marked, og det har man forsøgt at komme gennem et partnerskab med app-selskabet Drivr. På drivr-app'en kan kunderne hurtigt se, om der er en Drivr-taxi i nærheden af dem og bestille en. Det har 4x27 haft stor succes med i København, og derfor ønsker taxi-selskabet at udvide til andre byer med Aarhus som den første. Men efter blot tre dage med taxi-ture rundt i den jyske hovedstad er det slut.

Det skriver Politiken.





4x27 indgik et samarbejde med lokale landtaxi-firmaer, der har licens i Favrskov Kommune lige uden for Aarhus, men den aftale mener de etablerede taxa-selskaber er ulovlig, fordi bilerne overtræder deres domæne. Det fik chaufførerne til at tage kampen op mod den nye konkurrent.

»Chaufførerne fra de andre selskaber forfulgte bilerne, gav fuckfingre og tegn til at skære halsen over på dem. Der er en meget ubehagelig stemning, og jeg har før brugt ord som bananrepublik, når jeg har skullet beskrive det,« siger direktør i 4x27, Thomas Petersen, til Politiken.

I følge Thomas Petersen er der tale om fem-seks chauffører, der efter at være blevet truet ikke tør køre taxi i byen mere. Alligevel holder 4x27 fuldt og fast på sin ret til at eksistere i Aarhus.

Motoren er slukket for nu

Foreløbigt har Drivr og taxi 4x27 været nødsaget til at stoppe for de jyske taxi-ture, mens debatten fortsat raser. Dansk Taxi Råd, en erhvervs- og interesseorganisation for taxachauffører, deler de lokale vognmænds opfattelse af, at 4x27 skal smides ud af Aarhus.

»Jeg mener, at deres fortolkning af loven er forkert. Udgangspunktet for den danske lovgivning er, at taxi-selskaberne får en tilladelse, som er udstedt til at servicere borgerne i en bestemt kommune. Så derfor mener vi også, at 4x27 er ude i en noget kreativ fortolkning af loven, som, vi ikke mener, er rigtig,« siger direktør hos Dansk Taxi Råd, Trine Wollenberg, til Politiken.

Det er man enig i hos taxinævnet i Aarhus, der udtaler, at 4x27 har kørt taxa i byen på et ulovligt grundlag. Det vil 4x27 imidlertid ikke affinde sig med, og selskabet har sendt sagen videre til Trafikstyrelsen.

App-selskabet Drivr mener heller ikke, at de gør noget forkert ud fra det argument, at Drivr kun kører bestilte ture, hvor kunderne ikke kan betale kontant. På den baggrund kører Drivr's biler ikke med tændte taxaskilte på taget og konkurrerer i følge Drivr og 4x27 altså ikke om de samme kunder som de chauffører, der samler kunder op fra gaden.

Så må loven ændres
IT-Branchen og Dansk Erhverv ønsker en politisk dialog mellem alle parter om, hvordan man kan hjælpe nye digitale tjenester ind på markedet til gavn for forbrugerne. Chefkonsulent for IT-Branchen, Bjørn Borre, mener, at digitaliseringen skaber spændende muligheder for både taxibranchen og andre brancher og påpeger, at det naturligt vil give kritiske røster, fordi det udfordrer taxierhvervet i Danmark, som det ser ud nu.

»Hvis det, Drivr gør, ikke er lovligt, så må loven laves om. Det kan kun være i forbrugernes interesse, at de får adgang til nye digitale løsninger, der gør det nemmere og mere simpelt at bestille og betale for at blive transporteret,« siger han.

Dansk Erhverv mener, at reglerne for taxier i Danmark er meget stive og gammeldags. Derfor opfordrer organisationen sammen med IT-Branchen til, at lovgivningen bliver revideret.