Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det har kostet 40 kroner for hver eneste dansker at sætte den hidtil største overvågning af os alle i gang. Og det koster ti kroner pr. hoved at holde øje med alle vore telefonopkald og al vor brug af elektronisk post og Internet.
Ingen kommentarer
Det er teleselskaberne, der skal levere oplysningerne, hvis politiet eller Politiets Efterretningstjeneste stiller med en dommerkendelse i hånden. Men de er tavse, når man spørger til sagen.
»Vi har i Danmark en logningsbekendtgørelse, som vi følger, og hvor vi skal have en begrundelse fra politiet eller Politiets Efterretningstjeneste, hvis de vil have oplysninger,« siger Stine Green-Paulsen, pressechef hos teleselskabet »3«.
Hvor mange gange er den blevet brugt?
»Vi fortæller ikke eksternt om det, men vi gør, hvad vi skal.«
Men har I overhovedet fået nogen henvendelser?
»Det vil jeg heller ikke udtale mig om,« siger hun.
»Som forventet«
Jens Ottosen-Støtt er juridisk direktør for Telia i Danmark og samtidig formand for Telekommunikationsindustrien i Danmark:
»Danmark gennemførte sidste år hurtigt en lov uden de store forarbejder. Det har givet os et vist arbejde at implementere korrekt og hensigtsmæssigt, men det foregår uproblematisk og som forventet,« siger han.
Hvor mange henvendelser har I fået?
»Vi udtaler os ikke om, hvor meget det bliver brugt,« siger Jens Ottosen-Støtt.
Fuld af huller
Den danske overvågning er blevet skarpt kritiseret, og flere eksperter har kaldt den »ubrugelig« og »en ommer«, fordi logningen, som Politiets Efterretningstjeneste skal kunne få adgang til med en times varsel, er fuld af huller. F.eks. er bibliotekers netopkoblinger undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.
»Det helt store spørgsmål er, hvor mange gange dette overhovedet vil blive brugt,« sagde Jens Ottosen-Støtt til Business.dk i september 2007.