Tavs Ljungman varetægtsfængslet til 21 august

Stein Baggers svenske samarbejdspartner, Mikael Ljungman, blev mandag varetægtesfængslet i fire uger. Han nægter sig skyldig, og øsker ikke at udtale sig foireløbig. (Opdateret)

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Selv om sagen mod IT Factory-direktøren Stein Bagger var en ren tilståelsessag, kan sagen mod hans svenske makker, Per Mikael Ljungman måske vise sig at blive noget mere langhåret.

Ljungman blev mandag fremstillet i et grundlovsforhør ved retten i Lyngby, og her nægtede den stærkt fåmælte svensker sig skyldig – ligesom at han nægtede at udtale sig om sagen overhovedet.

Undervejs i sagen mod Stein Bagger har Ljungman strittet gevaldigt mod at samarbejde med politiet om sagens opklaring, og blandt andet derfor valgte dommeren mandag at varetægtsfængsle Ljungman frem til d. 21. august. Det skete blandt andet fordi, der skulle en international arrestordre og en anholdelse til, før politiet overhovedet kunne komme i kontakt med svenskeren.

Svenskeren bliver blandt andet tiltalt for medvirken til svindel for 266 mio. danske kroner, som han – sammen med Stein Bagger – har fået lokket ud af bankerne på falske vilkår, og anklagemyndighedens bevismateriale mod svenskeren er ganske omfattende. Det omfatter blandt andet korrespondance med Stein Bagger – og kontoudskrifter, hvor de store millionbeløb flyttes rundt mellem konti Danmark, Sverige, Hong Kong og USA.

Mens Stein Bagger under den nu afsluttede retssag pegede på Mikael Ljungman som medskyldig i svindelnumrene, har det hidtil været uklart, hvad Ljungmans egen forklaring var. Og den kommer offentligheden til at vente lidt længere på – for indtil videre vil Ljungman slet ikke udtale sig i sagen overhovedet. Han nøjes blot med at nægte sig skyldig.

En stor del af de mange millioner, der forsvandt i forbindelse med svindlen i IT Factory, forventes dog fortsat at være i Mikael Ljungmans besiddelse. Blandt andet nævnte Stein Bagger under sin egen retssag, at Ljungman blev mere og mere modvillig i de to kumpaners samarbejde, og at Ljungman til sidst helt holdt op med at betale de fiktive faktuaer, som han modtog fra IT Factory. Det var fakturaer for et meget stort millionbeløb.

Samtidig forklarede Stein Bagger, at Ljungman pressede citronen mere og mere – og at det, der oprindeligt var en aftale om at dele i porten, på et tidspunkt udviklede sig til at Ljungman tog størstedelen af udbyttet fra svindelnumrene, mens Bagger var tvunget til at acceptere de nye vilkår. Samtidig har Ljungman – ifølge Baggers vidneudsagn – ikke været i tvivl om, at der var tale om et kæmpe svindelnummer.

Stein Bagger blev dømt for 61 forhold af dokumentfalsk og bedrageri, men svenskeren har hidtil kun været sigtet for ni forhold. Det er dog ni forhold, der er ganske omfattende – og som kan sende svenskeren over fem år i fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

Trods det omfattende bevismateriale og udsigten til en lang fængselsstraf, tog Ljungman varetægtsfængslingen i ophøjet ro.