Tavlecomputere skaber kaos på PC-markedet

Verdens største PC-fabrikant oplevede en tilbagegang på 23 procent i sit salg i årets første tre måneder. Tavle-PCerne med Apples iPad i spidsen suger pengene op af lommerne på folk.

HTCs iPad-konkurrent, Flyer, som bl.a. har indbygget pen til at skrive og tegne med, kommer i handelen 25. maj. Arkivfoto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PC-markedet er i kaos. Salget af computere dykker stort, og pengene bruges i stedet på tavlecomputere med Apples iPad i spidsen - så længe det varer.

Verdens største IT-producent, amerikanske Hewlett-Packard (HP), solgte 23 procent færre PCer i det forgangne kvartal, og den tidligere PC-konge, Dell, oplevede et fald på 7,5 procent i samme periode, fremgår det af kvartalsregnskaberne, som er kommet i denne uge.

Pengene lægges andre steder

Tilbagegangen skyldes, at folk dels bruger færre penge, dels har fokus rettet mod tavle-PCerne, som er designet til at klare hurtige og mindre opgaver her og nu. I år ventes solgt 70 millioner tavlecomputere, men en prognose fra investeringsbanken Jefferies & Co. anslår ifølge nyhedstjenesten Bloomberg, at salgstallet i 2014 vil ligge på omkring 250 millioner styk.

På verdensplan er PC-salget i første kvartal faldet med omkring tre procent, viser tal fra analysefirmaet IDC.

Konkurrenterne kommer

Mange analytikere forventer, at der fortsat vil blive solgt færre PCer på bekostning af de fremadstormende tavlecomputere. Nu kommer konkurrenterne nemlig væltende ind, også på det danske marked, hvor Apples iPad hidtil også her har været altdominerende.

Samsung, som var først ude med sin Galaxy Tab, kommer med to efterfølgere, HTCs Flyer kan købes fra 25. maj, Asus kommer med Eee Pad, LG med sin Optimus Pad o.s.v. De anvender alle Google Android i nyeste udgave, skræddersyet til tavle-PCens skærm, og ventes at rykke rundt på markedet og æde sig ind på Apples enemærker, om end det stadig er op ad bakke.

HP lancerer til sommer sin TouchPad med HPs eget styresystem, WebOS. I kraft af HPs størrelse er der stor interesse for, hvad dette indtog vil meføre af forskydninger i markedsandelene.