Tavle-PCer og telefoner ringer jul ind

Danskernes begejstring for elek­tro­nik fortsætter - navn­ligt billigere tavlecomputere vil blive et julehit.

Nogle af de populæreste julegaver indenfor elektronik kommer til at være smartphones og tavle-pcer. Fold sammen
Læs mere
Foto: WOLFGANG KUMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når papiret måske ligefrem flåes af gaverne juleaften, vil der dukke massevis af tavle-PCer og avancerede mobiltelefoner frem. Til gengæld bliver det næppe en stor fladskærmsjul.

»Interessen for forbrugerelektronik er bestemt ikke faldende. Særligt salget af tavlecomputere og smartphones stiger. Der begynder nemlig at komme valgmuligheder til dem, der synes, at det er lige lovligt meget at betale 5.000 kroner for en tavlecomputer. Særligt Android-modeller kommer nu fra de store mærker som Samsung, Motorola og Sony, hvilket presser priserne ned. Man kan få en tavle-PC med Android for 2.000 kroner. Det, tror jeg, kan sælge godt til jul,« siger analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Navnlig tavle-PCerne har taget en del af det normale PC-salg, som derfor er gået tilbage.

»Folk skal nok købe PCer igen, men der kommer nok ikke på tale længere med fire PCer til tre mennesker i husstanden. De nye såkaldte ultrabooks (ultrabærbare PCer i normal størrelse, red.) med flere kræfter kommer på markedet nu, men med priser på 7.000-9.000 kroner kommer der næppe et voldsomt julesalg ud af det,« mener Anders Elbak.

Derimod vil smartphones – både Apples iPhone-telefoner og de mange Android-mærker – fortsat ringe julen solidt ind. De nye Nokia-telefoner med Windows Phone fra Microsoft som styresystem begynder også at dukke op i både telebutikker og detailkæder, om end salget af dem ventes at blive langt mindre.

»Jeg tror ikke, at der bliver det helt store julesalg af fladskærms-TV, selv om TV-signalet skifter til januar. Alle med parabol- og kabel-TV skal jo ikke gøre spor. Det er TV-seere med stueantenne, der risikerer sort skærm,« siger Anders Elbak.

Han tror også, at netværksharddiske – en løs, central harddisk, der deles i hjemmet -–endnu er for nørdet en størrelse, og at mange stadig ikke ser nytten af dem.

»Det er snarere de sjove ting, der sælger. Salget af spil er stort. Hardwaremæssigt er der ikke sket en større opdatering på konsolfronten, men udstyret er blevet lidt billigere og sælges oftere som del af en pakke. Spillene vil dog nok trække mest. Også løse Blu-ray-drev er gået voldsomt ned i pris, ligesom Blu-ray-afspillere og -anlæg nu næsten koster det samme som DVD-modparten. Mange vil sandsynligvis benytte omlægningen af TV-signalerne fra MPEG2 til MPEG4 til at opgradere, for mange DVD-anlæg står foran en udskiftning,« siger analysechefen.