Tastaturkrig bryder ud i Frankrig

Det er umuligt at skrive ordentligt fransk på et fransk tastatur, mener kulturministeriet, som nu kræver en oprydning, så franskmændene får nogle tastaturer, hvor bogstaverne er anbragt, så de kan findes - og bruges.

Rækkefølgen af bogstaverne er en ganske anden på et fransk tastatur, men der mangler en fast måde at anbringe dem på, så franskmændene har store problemer med at skrive hurtigt og korrekt - og det skal nu ændres. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er stort set umuligt at skrive fransk korrekt på et tastatur, der er produceret i Frankrig.«

Den bramfri konklusion stammer ikke fra nogen, der hader alt fransk, men derimod fra det franske kulturministerium, som nu lægger op til et afgørende opgør med franske tastaturer og ikke mindst anbringelsen af de enkelte bogstaver.

I omkring 100 år har franskmænd på først skrivemaskiner og siden computere været vant til det såkaldte AZERTY-tastatur, som henviser til, at de første bogstaver i øverste række fra venstre er A Z E R T og Y. I Danmark og store dele af verden har vi QWERTY-tastaturer og har vænnet os til, at bogstaverne sidder på en helt anden måde - angiveligt, fordi fingrene dermed er i umiddelbart nærhed af de bogstaver, som vi bruger oftest. I skrivemaskinens dage var det desuden vigtigt, at de arme, som svingede op og satte aftryk på det isatte stykke papir, ikke filtrerede sammen, hvorfor det var vigtigt, at hyppigst brugte bogstaver ikke lå præcis ved siden af hinanden.

Et virvar af taster

Det franske AZERTY-tastatur blev designet som en konkurrent til QWERTY-tastaturet, som er omkring 20 år ældre, og bruges i dag stort set udelukkende i Frankrig og Belgien, som både har fransk og hollandsk/flamsk som officielle sprog. At sætte sig ved en fransk computer vil derfor volde stort set alle andre nationaliteter store vanskeligheder, fordi man hele tiden er nødt til at kikke ned på tasterne for at sikre sig, hvor bogstaverne rent faktisk er anbragt.

Det er endnu værre, end når uforstandige computerproducenter for at spare på omkostningerne lægger dansk, svensk og norsk Æ, Ø og Å på tasterne i forskellige farver, så man må døje med, om den danske placering nu er i hvid, rød eller grøn skrift på tasterne.

Men også franskmændene selv døjer med problemer ved det franske tastaturlayout. Det skyldes, at der ikke findes en såkaldt normaliseret udgave af AZERTY-tastaturet. Derfor har computer- og tastaturproducenterne anbragt de særlige franske tegn på alle mulige forskellige måder. Her skal man altså på jagt, når man vil finde de særlige franske anførelsestegn, « og », som Berlingske også bruger men omvendt af franskmændene. Et C med cedille under (ç) og det særlige franske oe (œ) ligger også forskellige steder - og skal man bruge de store udgaver af dem, skal der virkelig søges.

Alle sprog skal fungere

Så nu skal der gøres noget, mener den franske regering, som får opbakning fra institutionen til værn om det franske sprog, Académie française. Regeringen ønsker, at det nye tastatur både skal ensartes og kunne skrive bogstaver fra andre europæiske sprog, heriblandt alle Frankrigs regionale sprog som occitansk, catalansk og bretonsk.

Derfor er den franske standardiseringsorganisation, AFNOR, sat på opgaven og skal være klar med et bud på fremtidens tastatur til sommer. AZERTY skal ikke som sådan laves om, men der skal være lettere - og standardiseret - tilgang til at kunne skrive de accentuerede og særlige bogstaver, som der er brug for i Frankrig. For i dag udelader mange franskmænd accenterne, fordi de er for svære at finde.

»Et normaliseret tastatur til brugere i Frankrig bør ideelt svare til alle deres behov. Det synes uundgåeligt, at dette tastatur tillader ubesværet brug af ikke blot fransk men også af forskellige sprog, som er repræsenteret på vort territorium, det være sig regionale sprog eller fremmedsprog,« hedder det i den officielle meddelelse fra det franske kulturministerium.