Talentfuld ung læge blev iværksætter - nu vil han kurere lægemanglen

I Business-podcasten »Talentjagten« fortæller den unge læge Jonas Nilsen om at gøre en forskel som iværksætter og om konsekvenserne ved at skifte karriere.

»En læge uden forretningsforståelse ville ikke kunne komme på de her ideer, og en forret- ningsmand, som ikke har forståelse for lægevidenskaben, ville heller ikke kunne. Det er kombinationen, der gør forskellen,« siger iværksætterlægen Jonas Nilsen, der er gæst hos vært Ane Cortzen i sidste ugave af Business-podcasten »Talentjagten«. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lige siden han gik i folkeskole, har Jonas Nilsen vidst, at han skulle være læge og gøre noget godt i verden. For to år siden færdiggjorde han læge­uddannelsen, som ud over at kræve mange år og hårdt arbejde er en uddannelse med gode fremtidsudsigter og social anerkendelse. Men undervejs gik det op for ham, at der som læge findes mange måder at hjælpe folk på.

»Man kan være på et hospital og have direkte kontakt med patienterne, hvilket er meget berigende. Men jeg har nogle ideer, som jeg har behov for at komme ud med, og det indså jeg allerede, inden jeg var halvvejs gennem studiet,« fortæller Jonas Nilsen i sidste afsnit af Business-podcasten »Talentjagten«, som handler om at skifte karrierespor.

Han er i dag stifter af Practio, som skaber digitale sundhedsløsninger, og som på halvandet år er vokset til at have 17 medarbejdere, over 25.000 kunder og en tocifret million­omsætning. Allerede tidligt i medicinstudiet lancerede Jonas Nilsen sit første start-up-projekt, en trehjulet cykel til cancerramte børn. Siden har han bl.a. skabt Sikkervaccination.dk. Practio er ifølge Jonas Nilsen et forsøg på at komme den stigende lægemangel til livs på to måder.

»Den ene er, at vi bruger apotekerne som et sted, hvor man kan blive behandlet for nogle af de ting, man går til lægen for. Nu kan man for eksempel blive vaccineret på apo­teket. Den anden er, at vi forsyner læger og patienter med software i form af blandt andet apps, så én læge i fremtiden skal kunne udføre det, som man i dag skal bruge 1.000 læger til,« siger han.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business Talentjagten i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Et eksempel på den slags software er Practios p-pille-app, der skal nedbringe antallet af uønskede graviditeter ved hjælp af påmindelser og oplysning. App’en har på to måneder fået over 20.000 brugere.

»Teoretisk set bør stort set ingen, der tager p-piller, blive gravide, men i praksis er det 20 procent af alle uønskede graviditeter, der sker hos p-pillebrugere. Det er 3.000 om året. En af årsagerne er simpelthen forglemmelse, men det kan også være, at man ikke ved, hvad man skal gøre, hvis man har glemt at tage en p-pille,« forklarer Jonas Nilsen.

 

Ifølge Jonas Nilsen har han valgt at kaste sig ud i iværksætteriet, da han kan hjælpe flere mennesker, end han nogensinde ville kunne som praktiserende læge eller specialist. Han har efterfølgende suppleret sin viden fra læge­uddannelsen med forskellige økonomifag, senest på Harvard Business School, og det har været afgørende for Practios succes, lyder det fra entreprenøren.

»En læge uden forretningsforståelse ville ikke kunne komme på de her ideer, og en forretnings­mand, som ikke har forståelse for lægevidenskaben, ville heller ikke kunne. Det er kombinationen, der gør forskellen,« siger Jonas Nilsen.

På trods af successen støder han ofte på fordommene om, at han ikke er »rigtig« læge. Efter seks år på lægestudiet og en lægeautorisation i hånden valgte Jonas Nilsen nemlig at afbryde sin turnus – den overbygning der giver mulighed for at blive speciallæge – for at satse på sin virksomhed.

»Det har været en kamp både i forhold til familien, som har sat spørgsmålstegn ved det, og andre læger, som mente, jeg burde gøre min turnus færdig, da man af lovmæssige grunde ikke må tage den om,« fortæller han.

Det betyder, at Jonas Nilsen ikke kan blive speciallæge i Danmark og kun har et vist antal år, hvor han fortsat må arbejde som læge i landet. Han har dog mulighed for at tage uddannelsen i udlandet, hvis lysten til at blive speciallæge skulle dukke op.

Sådan håndterer du karriereskift

Til slut i denne udgave af »Talentjagten« inviteres lytteren indenfor hos Nordea, hvor bankens eksperter og egne talenter giver gode råd til talentudvikling. I dette afsnit rådgiver Christian Madsen, senior recruiter i Nordea, om, hvordan man bør håndtere et karrieskift.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business Talentjagten i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.