Talent har travlt med at fjerne spindelvæv i advokatbranchen

I det nyeste afsnit af »Talentjagten« fortæller Tanja Lind Melskens fra Kammeradvokaten om ikke at lade et konservativt hierarki i branchen stå i vejen for innovative planer.

Advokat Tanja Lind Melskens er gæst hos Ane Cortzen i Business-podcasten »Talentjagten«. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kammeradvokaten er en historisk institution med mere end 300 år på bagen. Advokatfirmaet, som er statens foretrukne advokat, er for mange lig med tunge emner og traditioner, og det er nok de færreste, der tænker på virksomheden, hvis snakken falder på robotter og kunstig intelligens.

Men der sker ting og sager hos nutidens kammeradvokat, advokatfirmaet Poul Schmith: De gamle måder at løse tingene på i finanssektoren er blevet skiftet med et nytænkende fintech-team, og det skyldes i høj grad advokaten Tanja Lind Melskens, som er et af de udvalgte talenter til Berlingske Business’ Talent100-magasin.

»Vi har sammensat et team, som er godt til to ting: dels finanssektoren, dels den teknologiudvikling, som vi oplever inden for alle brancher lige nu,« fortæller Tanja Lind Melskens i det nyeste afsnit af Business-podcasten »Talent­jagten«, som denne gang handler om modgang.

Fintech-teamet rådgiver større virksomheder og iværksættere og gør dem klogere på blandt andet robotter, kunstig intelligens og »blockchain«, der alle er et resultat af den digitale udvikling, og som kan bruges til at løse nogle af de udfordringer, som finanskrisen bragte med sig.

Tanja Lind Melskens kom til Kammeradvokaten i 2014, hvor hun arbejdede med lovgivning på finansområdet, og her begyndte begrebet fintech for alvor at dukke op.

»Vi fik nogle kunder, som var nogle af de første i Danmark til at lave nye teknologiske løsninger på området, blandt andet inden for crowd­funding, og det gav mig nogle tanker om at kunne kombinere lovgivning og ny teknologi,« fortæller hun.

Den unge advokat gik derfor til Boris Frederiksen, som er bestyrelsesformand, med en forretningsplan og ambitionen om, at Kammeradvokaten skulle kigge mod nye områder for at være længere fremme i skoene end konkurrenterne. Skal man være en god advokat på længere sigt, mener Tanja Lind Melskens, at man skal følge med i, hvad der sker på tekno­logiområdet. Det resulterede i fintech-teamet, som hun i dag er leder af.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

Konkurrenternes hovedrysten

Hvor det i andre brancher er mere normalt, at man som ung og mindre erfaren kan have et stort ansvar, er advokatbranchen kendt for at være en konservativ branche, som kræver flere år med mange og lange arbejdsdage, før en forfremmelse eller partnertitel er i sigte. Tanja Lind Melskens har i en alder af 31 år hverken den partnertitel eller de mange års erfaring, som det ofte kræver at sidde med det ansvar, hun gør.

»Jeg har oplevet, at nogle konkurrenter ­ryster lidt på hovedet over, at det ikke er en partner, som har fået dette ansvar. Det er en branche, hvor den partner med mest anciennitet og stjernestøv på skuldrene får lov til at stå i spidsen,« fortæller Tanja Lind Melskens.

Andre i samme situation råder hun til at have topledelsen i ryggen og selverkendelse nok til at bede om hjælp. For når hun møder modstand eller har brug for hjælp, går hun bl.a. til Boris Frederiksen, som altid står klar med sparring og gode råd. Hun mener også, at man skal turde stille spørgsmål ved det arbejde, man laver, og tage initiativ til at bede om mere ansvar og opgaver, der passer til ens interesse og talent, men samtidig lytte til og følge de gode råd, man modtager.

»Jeg tror, der er flere i branchen, som kan få mere igennem, hvis de tør gå til ledelsen og fremlægge en god idé. Alle ledere bør have fokus på den måde, som nye teknologier påvirker deres brancher – også advokat­branchen. Hos Kammeradvokaten har topledelsen gjort det helt rigtige. De har stor fokus på at inddrage og lytte til alle medarbejdere, som har nye, gode ideer, der kan resultere i bedre løsninger for vores kunder. Det, tror jeg, at lederne i andre virksomheder kunne lære af,« siger Tanja Lind Melskens.

Til slut i denne udgave af »Talentjagten« kommer du med inden for hos Nordea, hvor deres eksperter og egne talenter giver gode råd til talentudvikling. I dette afsnit fortæller Signe Nilsson, HR-chef i Nordea, hvordan man bedst muligt tackler bump på vejen i karrieren.

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes her. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.