Tale om opsplitning af Ericsson efter chokdag

Den svenske mobilgigant mistede 35 milliarder kroner af sin værdi på en enkelt dag efter katastroferegnskab. Storinvestor er ikke tilfreds men tror på fremtiden.

Nedturen fortsætter - om end i mindre omfang - for den svenske mobilgigant Ericsson torsdag. Arkivfoto: Stig-Åke Jönsson, TT/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency

Krisen er total i verdens største mobilleverandør, den svenske Ericsson-koncern, som onsdag fik hakket 35 milliarder kroner af sin værdi efter et chokregnskab, og som torsdag morgen fortsætter nedturen, mens det nu diskuteres, om koncernen bør splittes op.

Ericsson leverer udstyr og mobilmaster, som omkring 40 procent af verdens mobiltrafik suser igennem. Aktien faldt med over 15 procent oven på et tredjekvartalsregnskab, som stort set udraderede overskuddet, og torsdag faldt aktien yderligere 0,5 procent i den første halve time efter Stockholmsbørsens åbning. Ericsson er i Sverige en folkeaktie, sådan som f.eks. TDC tidligere var det i Danmark.

Aktieanalytiker Anders Elgemyr fra Jarl Securities siger til Svenska Dagbladet, at løsningen på Ericssons krise er at skifte ledelsen ud og splitte selskabet op, for det er lettere at finde nye forretningsområder, når man kun skal fokusere på halvdelen af selskabet.

»Man skal have flere ingeniører ind højt oppe i selskabet og dermed få bedre kundskaber ind. Det er økonomer, som styrer selskabet i dag. Der er behov for et helt nyt ledelseshold. Selskabet har været bagud i fem-seks år. De problemer, som man har nu, har branchen kendt til længe, det er ikke nyt. Men der er ting at gøre, det er bare at se på IT-eksplosionen de seneste 15 år,« siger han.

Storaktionær: Det tager tid

Næstformand for Ericssons bestyrelse, Jacob Wallenberg fra milliardærfamilien af samme navn, der gennem sit investeringsselskab Investor er største ejer i Ericsson, forsøger at nedtone krisen, om end han understreger, at han som aktieejer ikke er tilfreds.

»Ericsson lever stadig og har betydelige markedsandele. Selvklart kan man få et afkast, når man satser mange penge, men i denne branche må satse vældigt meget for overhovedet at være med,« siger han, der er ældste søn af stifter Marcus Wallenberg, i et interview med Svenska Dagbladet.

Han er med i den gruppe, som forsøger at finde en ny topchef, efter at bestyrelsen i juli fyrede Hans Vestberg, der havde stået i spidsen for Ericsson i fire år, på grund af dårlige resultater. Svenske medier har beskrevet, hvordan mange har takket nej, hvorfor selskabet stadig efter tre måneder ikke har en ny topchef på vej.

»Det er vigtigt at finde den rette person. Det vil faktisk tage lidt tid,« understreger han over for avisen.

Ericsson meldte i sidste uge ud, at 3.000 stillinger i Sverige - svarende til næsten hver femte - nu skal nedlægges som led i en stor sparerunde.