Tæv til PC-traditioner

Netbooks tog PC-verden på sengen med sin succes. Nu er der billigere chips og letvægter-styresystem i farvandet, mens Apple igen går egne veje.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvilken forskel blot et år gør, når teknologien rammer rigtig. Nu vrimler det med de små billige bærbare, de såkaldte netbooks, på det danske marked. For et år siden var der ingen. HP spekulerede den gang på, om der overhovedet var afsætning for en sådan i Danmark.

Hvor klokkeklart et behov den lille netbook ramte kom bag på den gamle PC-verden, der troede, at det stadig alene handlede om hurtigere, kraftigere, tyndere etc. Hvem ville dog nøjes med en 10 tommers skærm, en sløvere chip, mindre hardisk og RAM? I retroagtigt design på den ufede måde? Selv om den var billigere og let?

Netbook-pioneren taiwanesiske Asus kom med sin Eee PC ud af nærmest nowhere, men er nu nr. 5 på listen (1. kvartal 2009) over bedst sælgende PC-producenter i Europa, oplyser analysehuset Gartner. På førstepladsen er stadig HP, men på andenpladsen ses taiwanesiske Acer, som ellers var sakket voldsomt bagud de seneste år. Den kraftige satsning på netbooks gav Acer et salg, der steg med godt 30 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Prislejet for netbooks på det danske marked ligger på mellem 2.300 kroner og 3.000, mens det i USA starter på omkring 1.400 kroner. Meget tyder dog på, at vi vil se lavere priser, også fordi nogle af de giganter, der hidtil har leveret nøjsomme, billige chips til millioner af mobiler, vil blande sig i PC-selskabet.

Jeg selv er ikke i netbook-folden, men alene fordi jeg havde nået at købe en lille rap sag til brug på farten, inden de kom. På min blog Bizzen har jeg imidlertid opfordret andre til at fortælle om deres holdning til den lille nye og dens succes. En af reaktionerne lyder således:

»Jeg skriver denne kommentar fra min Eee PC 901. Jeg sidder på et hotelværelse i Palma de Mallorca, hvor jeg er på ferie med min veninde. Det er 34 grader i dag og alt for varmt til at være ude, derfor tager vi en siesta med netbook’en i skødet på det air-conditionerede hotelværelse med gratis wifi.

Min mand gav mig min Eee PC i julegave, for at jeg kunne have lidt mere ud af min lange transporttid til arbejde.....Når jeg sætter mig i S-toget om morgenen, hiver jeg min lille Eee frem, og før jeg er på næste station er jeg online og kan lige nå at checke mail, facebook, twitter, google reader og besøgsstatistik på min egen blog, inden jeg rammer Nørreport, hvor jeg skal skifte til metro.« Afsender er Trine Louise Appelby, proceskonsulent i IT-afdelingen hos et dansk luftfartsselskab.

Appelby fortæller, at det var helt afgørende for valget af netbook, at den havde indbygget Bluetooth-funktionalitet, og det har med økonomi at gøre. Bluetooth er en trådløs, kortdistanceforbindelse, hvis signal nuppes af mobiler med tilsvarende teknologi. Det har mobiler, der kører på det mobile bredsbåndsnet typisk. Trine Louise Appelby begrunder kravet om bluetooth i netbook’en med, at hun ikke har lyst til at betale for flere telefonabonnementer »end højst nødvendigt«. Nu dækker et og samme abonnement både mobil og bærbar.

Det er en smart løsning at bruge mobilen som vinduet mod nettet også for notebook’en, men mobiloperatørerne trækker vildt i modsat retning. De tilbyder ekstra billige netbooks på afdragsvilkår, bare man tegner sig samtidig for et mobilt bredsbåndsabonnement. Mon ikke det går som i USA, hvor teleselskaberne er godt i gang med at smide næsten gratis netbooks i nakken på folk, bare de lader sig låse af et længerevarende abonnement på mobilt bredbånd. Det er mobil-modellen, vi ser gentaget.

Tilbage til netbook’en. Dens succes er ubestridelig, næsten altid som supplement til den »rigtige« arbejds-PC, men indimellem også som solo. Om hjørnet venter mere, der kan ryste de gamle spillere, og her tænker jeg ikke kun på, at Intel udfordres af mobilchip-producenterne.

Lige nu er firmaer som Dell, HP og flere andre i gang med at eksperimentere med Googles styresystem til mobiler, Android, på netbooks. Android er groft sagt en gratis moderne letvægtsudgave af Linux-styresystemet, og letvægteren vil vist resultere i noget lig flyvende start ved et tryk på On.

For mennesker, der mere eller mindre er »flyttet ud« på nettet, i stedet for stadig at være bundet til programmer installeret på selve PCen, kan Android-løsningen ligne det optimale, hvis styresystemet altså holder. Og så ser det ud til, at Apple sætter ind mod netbook-trenden med en slags trykfølsom tavle, men den bliver – i vanlig Apple-ånd - noget dyrere end, hvad den konkurrerer mod.

Hvor herligt at have fået lidt spænding tilbage i PC-verdenen. For mig var den efterhånden blevet lige så ophidsende som udviklingen i hårde hvidevarer. Men læs nærmere om de mange netbook-erfaringer på min blog.

Deltag selv i debatten her.