Tæt på halvdelen satte digitale krydser

Hos flere fagforbund stemte op mod halvdelen af medlemmerne digitalt om overenskomsterne.

Det tager en krig at optælle gammeldags stemmesedler på papir. Tilsyneladende er danskerne klar til digitale valg. Foto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
I mange af de store fagforbund satte op mod halvdelen af medlemmerne digitale krydser, da de for nogle dage siden stemte om overenskomsterne.

Dermed ser det ud til, at politikerne i Folketinget bliver overhalet indenom. Her fremsatte Socialdemokraterne i fredags forslag om at indføre digitale valg, så kommunal- og folketingsvalg kan afvikles og frem for alt optælles hurtigere. Men hvor Socialdemokraterne fortsat ønsker, at folk møder op i en stemmeboks, sad de overenskomstansatte derhjemme ved computerskærmen og gav deres ja eller nej elektronisk. Selv de forbund, der prøver de nye muligheder for første gang, havde en høj digital stemmeprocent.

Topscorer: 70 procent

Hele 70 procent af de 8.000 stemmeberettigede i Teknisk Landsforbund og 47 procent af de 70.000 HK/Privat-medlemmer valgte Internet-vejen. Hos 3Fs 230.000 medlemmer var andelen 43 procent, hos TIB stemte 41 procent af 40.000 medlemmer digitalt, og hos HK/Handel valgte 32 procent af de 40.000 den digitale stemme.

»Vi har naturligvis gjort en stor indsats for at skabe tillid til, at digital afstemning er sikkert. Men vi kæmper med den politiske opbakning til at tillade digitale valg. Derfor er det glædeligt, at op mod 50 procent af alle stemmer her er afgivet elektronisk. De elektroniske medier er blevet en integreret del af det faglige demokrati,« siger Jacob Gyldenkærne, partner i Aion, som sammen med Siemens har udviklet det elektroniske valgsystem, Assembly Voting, beregnet til lov- og vedtægtsbestemte valg.

Alle, der stemte om overenskomsterne, kunne vælge mellem at stemme via nettet, via SMS over mobiltelefonen eller ved tast-selv over telefonen - det sidste valgte kun få.

»De fleste stemmer kom via nettet,« siger Jacob Gyldenkærne.

Nej til store valg

Dansk Metal, som anvendte et andet stemmesystem fra Strålfors, opnåede 16 procent digitale stemmer, hvilket forbundssekretær Per H. Madsen fra Dansk Metals organisationssekretariat var godt tilfreds med.

Flere kommuner har tidligere afprøvet digital stemmeafgivning på unge- og ældreområdet men har fået nej fra både de daværende indenrigs- og videnskabsministre til at fortsætte og afprøve teknologien ved de »store valg«.

Også flere energiselskaber og forsikringsselskaber anvender digitale valg.