Tænketank: Dyrt at stå uden for bankunion

Tænketanken Europa, som er varm fortaler for en bankunion, peger nu på, at det kan blive dyrt for Danmark at fravælge bankunionen. Det vil nemlig øge det danske rentespænd til udlandet, fremhæver de.

Ifølge tænketanken Europa kan det komme til at koste Danmark et tocifret milliardbeløb, hvis vi ikke går med i EUs bankunion. Foto: Ammanuel Dunand/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De økonomiske vismænd og flere andre eksperter har advaret mod EUs bankunion. De har alle anbefalet en vent-og-se holdning for Danmark. Men nu fremhæver Tænketanken Europa, der er etableret i fællesskab med CO-industri og Dansk Industri (DI) for at fremme den europæiske ide, at det kan blive dyrt for Danmark at stå uden for bankunionen. Faktisk kan det komme til at koste Danmark et tocifret milliardbeløb, vurderes det.

Hvis Danmark siger nej til bankunionen, vil kapitalmarkederne nemlig kræve en højere risikopræmie og trække den danske rente op, lyder det i en analyse.

Danmark skal i løbet af efteråret tage stilling til bankunionen, som er en slags forsikring mod fremtidige bankkriser. Mange spørger derfor, hvor høj præmien er, og hvor meget vi skal betale til bankunionen, som har et fælles finanstilsyn og en fælles afviklingsmekanisme for nødlidende banker. Men cheføkonom Mikkel Høegh fra Tænketanken Europa siger nu, at der også er omkostninger ved at stå uden for bankunionen.

»De vil vise sig i form af en højere dansk rente.«

Det er, fordi vi selv skal betale for problemer i den finansielle sektor, at udlandet vil kræve en højere dansk rente, hvis vi ikke er med i bankunionen. Danmark kan endda være særligt udsat, fordi vi har meget store banker målt i forhold økonomiens størrelse.

Men bankunionen er også en slags kvalitetsstempel, fordi kun sunde og solide banker, der kan bestå en stresstest, kan komme med. Tilslutter Danmark sig ikke bankunionen, skal Danmark selv sikre et kvalitets-stempel af samme karat.

»Ellers vil det blive dyrere for danske banker at fremskaffe kapital på finansmarkederne,« siger Mikkel Høegh.

Renten i Danmark påvirkes af et utal af forhold, hvorfor det er uhyre vanskeligt at sige præcist, hvad prisen for at stå uden for bankunionen vil være.

»Men et bud er, at det vil koste det samme som at stå udenfor euroen,« siger Mikkel Høegh.

Det danske rentespænd til udlandet steg, da Roskilde Bank krakkede under finanskrisen.

»Så det skaber uro i det finansielle system, bare mindre banker går ned. Den negative påvirkning på dansk økonomi vil blive langt større, hvis en af de store banker rammes,« siger Mikkel Høegh.

Han peger også på, at renten herhjemme kan stige, blot bankerne bliver nødt til at øge kapitaldækningen som følge af, at Danmark ikke går med i den forsikringsordning, som bankunionen omfatter.