Tænk på arbejdsforhold før du handler

Lave priser kan få kunder til at lukke øjnene for uhyrlige arbejdsforhold. HK Handel vil give alle et ansvar.

Børn på arbejde i et tæppevæveri i Pakistan. Fold sammen
Læs mere
Foto: MATIULLAH ACHKZAI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn, der arbejder under kummerlige forhold i fjernøsten. Og arbejdere, der risikerer livet, hver gang de går på arbejde.

Der er fokus på at forbedre arbejdsforholdene for arbejdere verden over - alligevel kan det være svært at være sikker på, at varerne i indkøbskurven er produceret under fornuftige forhold.HK Handel opfordrer derfor nu både forbrugere og handelsområdets arbejdsgivere til i højere grad at tænke i arbejdsforhold, når de skal købe varer.

- Flere og flere kunder ser på, hvordan varerne er produceret. Men det er utilfredsstillende, at så stor en del af varerne på hylderne i de danske supermarkeder stadig er skabt under kritisable forhold, siger Jørgen Hoppe, formand for HK Handel.- Der er alt for langt fra virksomhedernes fine taler om at satse på ordentlige varer til den virkelighed, som sættes til salg på hylderne, siger han.

Tal fra Coop i Danmark viser, at en gennemgang af flere end 700 kontrolbesøg på fabrikker i fjernøsten i løbet af 2010, viser, at der er "behov for betydelige forbedringer" i over 85 procent af tilfældene.

Blot hver tiende af leverandørerne lever op til de krav, som Coop i Danmark har opstillet til sine leverandører.

- Der er naturligvis grund til at rose de få handelsvirksomheder, som arbejder målrettet med at ændre udviklingen. Og forbrugerne kan også påvirke udviklingen via de personlige valg, siger Jørgen Hoppe.I 3,6 procent af kontrolbesøgene i fjernøsten var der tale om deciderede alvorlige overtrædelser. Men der er sket forbedringer, skriver Coop i sin ansvarlighedsrapport for 2010.

Sidste år fandt man kun fire fabrikker i Kina, hvor der blev anvendt børnearbejde. Året før lå tallet på 20 kinesiske fabrikker med børnearbejdere.

Det er den globale finanskrise, der har gjort forholdene for børnearbejderne bedre - manglen på arbejdskraft er faldet, og der er ikke længere arbejde til så mange børn som tidligere.