Tækker Group tjener én mia. kr. i Berlin

Den århusianske ejendomsgruppe har solgt halvdelen af sin portefølje af lejligheder i den tyske hovedstad. Det var nemmere end at vente på, at lejerne flyttede ud, så lejlighederne kunne sælges som ejerboliger.

Tækker Group har solgt ud af lejlighederne i Berlin, og det har sikret stor indtægt. Foto: Thomas Quine Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun udenlandske investorer, der flytter penge til det danske ejendomsmarked – danske investorer gør det også selv.

Tækker Group i Aarhus har ifølge sit netop offentliggjorte regnskab for 2015/16 således solgt en stor portefølje i Berlin i begyndelsen af 2017. Det har dels givet en kontant gevinst, og samtidig har man opskrevet værdien af den resterende portefølje i den tyske hovedstad.

Den samlede gevinst er godt en mia. kr., og disse penge bliver altså investeret herhjemme.

»Vi sidder med et projekt, som vi har arbejdet på i ti år, nemlig den nye by Nye nord for Aarhus. Det er klart, at de penge vi nu får hjem, skal bruges til at få kickstartet dét, så vi kan få nogle borgere til at flytte derud og solgt nogle ejer- og lejeboliger,« siger Jørn Tækker, der ejer Tækker Group.

Hårde år

For selskabet udgør salget af ejendommene i Berlin lidt af en milepæl. De blev købt i 2006 og 2007 – altså lige før finanskrisen fik markedet til at brænde sammen. Som for så mange andre blev det en udfordring af opretholde finansiering fra bankerne, og samtidig havde Tækker Group også problemer herhjemme, hvor man en overgang havde 12 selskaber i betalingsstandsning.

Hvor dramatisk situationen var, fremgår af overskriften på den pressemeddelelse, Jørn Tækker sendte ud i juni 2010, da betalingsstandsningen blev hævet for 11 af de 12 selskaber: ’Tækker Group i Århus og Berlin er reddet’, hed det.

Der gik dog et par år mere, inden egenkapitalen i selskabet igen kunne skrives med sorte tal. I dag, efter salg og opskrivninger, lyder egenkapitalen på 1,3 mia. kr., ud af samlede aktiver på 4,5 mia. kr.

Næsten modne frugter

Det er lidt usædvanligt at trække penge ud af netop det berlinske ejendomsmarked. Selv om priserne er steget meget i den tyske hovedstad, hæfter mange sig ved, at det er relativt billigt at bo i den, hvilket bliver tolket således, at der er potentiale for endnu mere.

»Vores forretningskoncept i Berlin går ud på at sælge ejerlejligheder, og for at gøre det skal de være tomme. Der er relativt meget arbejde med at få folk overbevist om, at de skal fraflytte deres lejligheder. På denne måde har vi solgt en masse lejligheder til priser, der nærmer sig det, vi havde fået, hvis de havde stået tomme,« forklarer Jørn Tækker, som også sammenfatter tanken bag transaktionen på en anden måde:

»Ejendomsinvestorer køber og sælger, og nogle gange kan frugten blive for moden, mens man andre gange sælger, endnu inden den er helt moden. Vi har haft et ønske om at realisere nogle af vores værdier i Berlin, og vi synes, at priserne er gode for øjeblikket.«

Den samlede portefølje i Berlin var på over 130.000 kvm, og det er ca. halvdelen af den, der nu er solgt fra. Tækker Group har sigtet efter at værdisætte den halvdel, man beholder, cirka 20 pct. under den markedspris, der blev åbenbaret ved frasalget.