Tårnhøje priser på morgenmad og brød

Tørke i Rusland i sommer og oversvømmelser i Australien har banket priserne i vejret på mel, havregryn og brød i Danmark. F.eks. er 1 kg økologisk havregryn steget med 17 pct. i butikkerne.

Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden over sætter priserne på fødevarer rekord. Blandt de produkter, som er steget mest i danske fødevarebutikker, er morgenmadsprodukter.

Eksempelvis er en pakke med ét kilo økologisk havregryn fra Lantmännen Cerealia er i løbet af to måneder steget med hele 17 procent eller godt to kr. Tilsvarende er mel steget med 15 procent, og en pakke rugbrød med en halv snes procent eller en krone pr. pakke rugbrød.

"Markedet for økologisk havre er helt tosset i øjeblikket. En stigning på 17 procent siden efteråret er ganske meget," siger markedsdirektør Jens Juul Olesen fra Lantmännen Cerealia.

Tallene er de vejledende udsalgspriser med moms, som brød-, morgenmad- og melproducenterne i Lantmännen Schulstad og Lantmännen Cerealia i den svenske koncern Läntmannen, som er de største spillere på områderne i Danmark, har meldt ud til butikkerne.

Årsagen til det generelle boom i priserne på mad er, at priserne på korn, sukker og kød buldrer i vejret på verdens råvarebørser. Tørke i Rusland i sommer og den seneste tids oversvømmelser i Australien har således banket den internationale hvedepris op med cirka 70 procent, og det smitter af på fødevarepriserne. Det siger en af Danmarks førende fødevareeksperter, seniorrådgiver og økonom Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut.

Bortset fra slutningen 2008 og begyndelsen af 2009, hvor fødevarepriserne toppede, har det aldrig før været så dyrt at blive mæt for danskerne. Priserne er dog ikke helt tilbage på topniveauet. Globalt ligger fødevarepriserne på det højeste niveau nogensinde, ifølge FNs landbrugs- og fødevareorganistion FAO.



Danske forbrugere har mere i vente end blot stigninger på brød, mel og morgenmadsprodukter. I løbet af 2011 ventes prisstigninger på andre fødevarer herhjemme. Kød og mælk vil antagelig først stige i pris i løbet af ét til tre år, mener seniorrådgiver Henning Otte Hansen.

Han vurderer, at der vil gå så lang tid,  før priserne på f.eks. svinekød stiger markant. Det vil først ske, når der er overproduktion af svinekød og ikke på grund at stigende priser på korn til svinefoder, siger fødevareeksperten.

Varme, tørke og brande i Rusland fik i slutningen af juni sidste år de internationale kornbørser til at gå i panik, og kornpriserne steg voldsomt, da man regnede med, at eksporten fra Rusland, Ukraine og Kazakhstan ville falde med 30 til 50 procent," siger Henning Otte Hansen fra Fødevareøkonomisk Institut..

I juli 2010 steg priserne på en af de vigtigste kornsorter, hvede, med 70 procent. Derefter faldt priserne, men er op mod årsskiftet og her i begyndelsen af 2011 oppe på samme høje niveau som i juli.

"Kornmarkedet mangler korn, og det giver dyrere fødevarer. De høje råvarepriser er en blanding af hysteri og et nervøst marked," mener Henning Otte Hansen,

Hos Lantmännen Cerealia tror markedsdirektør Jens Juul Olesen, at kornpriserne og dermed priserne på virksomhedens produkter kan blive endnu højere end i dag.