Tårnhøje kontorhoteller på vej til København

To af de førende spillere på markedet for kontorhoteller er på vej med opsigtsvækkende nye lokaler. Målgruppen er både danske og udenlandske virksomheder.

Et af de nye kontorhoteller består af en udvidelse af det allerede eksisterende World Trade Center i Ballerup med et 15 etager højt kontortårn. Foto: World Trade Center Ballerup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For ikke meget mere end et årti siden var kontorhoteller endnu en kuriositet. Siden har væksten været markant, og i dag er der et varieret udbud til de virksomheder, der af den ene eller anden grund ikke ønsker et traditionelt lejemål.

Men et par etableringer i den kommende tid vil for alvor bringe kontorhoteller ind i de voksnes rækker på kontormarkedet.

Det ene nye kontorhotel åbner allerede til januar og får en stort set så spektakulær placering, som det overhovedet er muligt i den danske hovedstad: Kontorhotel-operatøren Ordnung har lejet de øverste tre etager i Codanhus på Frederiksberg.

»Det bliver meget fokuseret på det internationale marked. Jeg håber at ramme et niveau, som vi ikke har set i Danmark endnu,« oplyser adm. direktør og indehaver Anders Christian Andersen.

Udvidelse i Ballerup

Det andet nye kontorhotel består af en udvidelse af det allerede eksisterende World Trade Center i Ballerup med et 15 etager højt kontortårn.

»Lokalplanen skulle gerne blive vedtaget i september, så vi kan gå i gang med at bygge næste år,« siger Ib Henrik Rønje, ejer af ejendomsselskabet Kongeegen, der igen ejer World Trade Center i Ballerup.

Det eksisterende center ligger i den ejendom, der tidligere husede Siemens’ domicil i Danmark. Foruden kontorpladser er der udleje af møde- og konferencefaciliteter.

Nybygningen kommer til at indeholde en ny serviceydelse – nemlig lejligheder, hvor virksomhederne kan have medarbejdere fra udlandet boende i en kortere periode.

Mens de fleste brancher led under finanskrisen for snart 10 år siden, var den snarere fødselshjælper for kontorhotellerne: De profiterede af, at mange virksomheder på den hårde måde lærte værdien af at kunne skære hurtigt ned for omkostningerne.

For Anders Christian Andersen var koblingen til finanskrisen meget konkret. Den rasede endnu, da han i 2010 oprettede sit første kontorhotel.

»Jeg stod med en ejendom, hvor den største lejer gik konkurs. Jeg tænkte: ’Hvad gør jeg nu’, for der var ingen domicillejere i markedet overhovedet. Så fandt jeg på navnet Ordnung, hejste to flag i flagstængerne og sagde, at nu var det et kontorhotel. Otte måneder senere var ejendommen fyldt,« fortæller Anders Christian Andersen.

Overtager risiko fra kunderne

I dag, syv år senere, er det stadig i høj grad de korte opsigelsesvarsler, som kunderne ser som attraktive. På den måde nedbringer de deres forretningsrisiko.

Denne risiko bliver så overtaget af virksomhederne bag kontorhotellerne. Men det kan de gøre uden de store bekymringer – af to grunde.

For det første er væksten endnu så høj, at der kommer nye lejere i stedet for dem, der siger op. Og for det andet opvejer muligheder og risici ved de forskellige kunder hinanden, efter samme princip som en aktieinvestor kan leve med, at nogle aktier i porteføljen falder, hvis der til gengæld er andre, der stiger.

»Flere af vores kunder spørger, om de ikke kan skrive under på en længere kontrakt. Men så siger vi pænt nej tak. Vi kan som udgangspunkt altid leje kontorerne ud igen til en bedre pris. Så det er et marked med en lidt anden dynamik (end det traditionelle kontormarked, red.). Det har nogle af trækkene fra boligmarkedet i sig,« siger Anders Christian Andersen.

Giver dynamik

Heller ikke Ib Henrik Rønje ligger søvnløs om natten, selv om hans lejere teoretisk set kan forsvinde med meget kort varsel.

»Vi har været udlejere i over 30 år, og vi har oplevet mange kriser. Men det betyder ikke nødvendigvis, at husene står tomme. I World Trade Center i Ballerup har vi et hus på 18.000 kvm, og det har vi fået udlejet på to og et halvt år. Nu er det selvfølgelig bedre tider, men det er også et udtryk for, at vi har et produkt, som er efterspurgt.«

»Vores udgangspunkt er, at lejere flytter igen på et tidspunkt, og det vigtige er ikke hvorfor. Nogle flytter, fordi de vokser, andre fordi de skrumper. Vi har for eksempel lige fået en ny lejer ind til 1.000 kvm, og de kom fra et sted, hvor de havde 3.000 kvm. Det vigtige er, at der er bevægelse i det,« siger Ib Henrik Rønje.

Han bemærker også, at kontorhotellerne giver en dynamik i erhvervslivet, netop fordi de er i stand til at håndtere en risiko, som kunderne har det svært med. Det gør sig ikke mindst gældende i forhold til udenlandske virksomheder, der slår sig ned i Danmark.

»Hvis en udenlandsk virksomhed skal indgå en lejekontrakt på fem år, kan det være, at den allerede dér har brugt det meste af sit etableringsbudget. I et kontorhotel med kort opsigelsesvarsel vil den således have mulighed for at ansætte folk ekstra til at sætte turbo på. På den måde er vi med til at øge muligheden for succes og vækst. Det er vigtigt for mange,« siger Ib Henrik Rønje.

Bred kundekreds

Også Anders Christian Andersen oplever, at kontorhotellernes kundekreds i dag rækker langt ud over den lille, danske iværksætter, der har brug for nogle få kontorpladser samt adgang til mødelokaler og kantine.

I dag kommer mange kunder fra udlandet, og netop i denne uge er han i London for at søge de lejere, der om få måneder skal skue ud over København fra toppen af Codanhus. Han forventer, at lejerne på stedet overvejende vil blive udenlandske virksomheder.

»Der er en tendens til, at de store internationale virksomheder har knækket koden til det her. De kan se, at det økonomisk er en fordel for dem, og at det giver dem den fleksibilitet, de skal bruge. Nogle gange skal de vokse meget hurtigt, og andre gange skal de lige så hurtigt indskrænke sig igen,« siger Anders Christian Andersen.

Halvstore virksomheder

I udlandet har man heller ikke en forventning om, at det som en selvfølge er helt små virksomheder, der flytter ind i kontorhoteller, og at man finder sit eget domicil, så snart man har volumen til det.

Den danske filial af det amerikanske selskab Salesforce er for eksempel lige flyttet ind i Ordnungs lokaler på Strandvejen i Hellerup. Koncernens politik er, at afdelingerne bor i kontorhotel, så længe de har færre end 100 medarbejdere.

Salesforce i Danmark har pt. cirka 60 medarbejdere. Om man vil søge et traditionelt kontorlejemål, hvis man vokser yderligere, har man endnu ikke taget stilling til, oplyser selskabet til Berlingske Business Ejendomme.