Syv år gammel kartelsag kan koste Carlsberg kassen

Bryggeriet Carlsberg melder sig »ikke enig« i onsdagens afgørelse fra de tyske katelmyndigheder, der sender en bøde på næsten en halv milliard kroner efter det danske storbryggeri.

Foto: Dorthe Ørsig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

62 millioner euro - eller 462 millioner kroner. Det er hvad de tyske anti-kartelmyndigheder, Bundeskartelamt, mener, at Carlsberg skal bøde for ulovligt prissamarbejde.

Afgørelsen blev offentliggjort onsdag, og kort tid efter udsende det danske storbryggeri en børsmeddelelse, hvori det gjorde det klart, at det ikke bare vil acceptere afgørelsen.

»Carlsberg er ikke enig i Bundeskartellamts konklusioner og påstande og vil derfor appellere afgørelsen til den relevante tyske domstol,« skriver Carlsberg med tilføjelsen:

»Så længe sagen kører, har vi ikke yderligere kommentarer.«

Det danske bryggeri afslører dog, at der er tale om en sag, der tager udgangspunkt i en påstået overtrædelse af konkurrencereglerne, som fandt sted i 2007 - og at kravet er rejst mod bryggeriets tyske datterselskab, Carlsberg Deutschland.

På Bundeskartelamts hjemmeside fremgår det, at der er en stribe bryggerier - samt en brancheorganisation og syv unavngivne personer - som modtager bødeforlæg onsdag. På bryggerisiden drejer det sig blandt andet Bolten, Radeberger, Erzquell,og Gaffel.

Bundeskartelamt har onsdag i alt uddelt bøder for 231 millioner euro, og de kommer som en opfølgning op bøder på godt 100 millioner euro, som blev offentliggjort 13. januar.

Chefen for Bundeskartelamt, Andreas Mundt, gør det i en pressemeddelelse på myndighedens hjemmeside det klart, at de store bøder skal ses i lyset af, hvor stor bryggeriindustrien er i det store ølelskende Tyskland.

»Alt i alt har vi uddelt bøder for 338 millioner euro til 11 virksomheder, bryggeriorganisationen NRW og 14 personligt ansvarlige. De ansvarlige producenter står for mere end halvdelen af al øl solgt i Tyskland,« siger han i meddelelsen og tilføjer:

»Branchens omsætning er over syv milliarder euro om året. På baggrund af dette salg er de høje bøder passende og nødvendige for at kunne opnå en effektiv straf.«

De tidligere dømte bryggerier tæller blandt andet Krombacher, Bitburger og Warsteiner. Verdens største bryggerikoncern, Anheuser-Busch, slipper for bøde, da de var de første til afsløre prissamarbejdet over for myndighederne, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters handler sagen om prisaftaler, der blev indgået mellem 2006 og 2008.