Synsk økonom: Massakre i 2012

Han forudså krakket på det amerikanske boligmarked. Nu forudsiger han, at krisen bliver værre – meget værre.

Foto: MARIO VEDDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diverse bankøkonomer og centralbankchefer har travlt med at lægge låg på bekymringer og pessimisme og forsøger desperat at tale gang i økonomien og forbruget.

Men de tager fejl. Grueligt fejl. Paul Jorion, der i bogen »La crise du capitalisme américain« beskrev, hvordan først den amerikanske og derefter den globale økonomi ville blive rystet, når subprimelån-boblen sprang, tegner et meget dystert billede af fremtiden.

Det er først og fremmest staternes gæld, der udgør problemet:

»Der er slet ikke penge nok på lånemarkedet på grund af krisen, og det vil derfor være de svageste stater, der må betale den højeste rente, hvilket vil svække dem yderligere og gøre verdensøkonomien endnu mere skrøbelig,« siger Paul Jorion til Ugebrevet A4.

Når en lang række kreditlån på det amerikanske boligmarked skal fornys i 2012, som er brugt til at bygge kontorer og hoteller, forudser sociologen med speciale i økonomi, at korthuset vælter:

»Hvem vil låne til at finansiere disse bygninger, hvor værdien er raslet ned på grund af krisen? Det bliver en ren massakre,« siger Paul Jorion.

Og når han siger massakre, mener han massakre med stort M, for den kommer til at overgå subprime-krisen:

»Vore økonomier hviler på kredit, og efterhånden som kreditsystemerne udvikler sig, bliver de mere og mere skrøbelige. Hvorfor? Fordi A skylder penge til B, som skylder penge til C, som igen skylder penge til D. Helt banalt. Jo mere kompliceret gældsnetværket bliver, desto mere indbyrdes afhængigt bliver det. Og hvis én pludselig styrter i afgrunden, kan det trække alle de andre med i faldet, fordi de lige pludselig heller ikke er i stand til at indfri deres gæld og obligationer,« siger Paul Jorion til Ugebrevet A4.

Han mener ikke, at bankerne har lært noget af krisen:

»Men hvorfor skulle de også det? De er kommercielle virksomheder, og deres eneste rationelle mål er at tjene penge,« siger Paul Jorion.