Synoptik udskifter topchefen før tid

Claus Winberg, chefen for én af Nordens største optikerkæder, Synoptik, bliver udskiftet til nytår. Det er omkring 10 måneder, før han selv oprindeligt havde regnet med at forlade kæden.

Optikerkæden Synoptik A/S udskifter sin topchef, Claus Winberg, ved årsskiftet. Dermed kan direktøren, selv om det er 10 måneder før hans oprindelige plan, ifølge eget udsagn forlade én af Nordens største optikerkæder med en god bonus i lommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Den store optikerkæde Synoptik A/S udskifter sin topchef, Claus Winberg, ved årsskiftet.

Synoptik, der er én af Nordens største optikerkæder, siger i en pressemeddelelse, at direktørens fratræden sker efter gensidig aftale med bestyrelsen.

Meddelelsen om Claus Winbergs fratræden før tid kommer, selv om der ikke er fundet en afløser. Men om der er tale om en afskedigelse, afviser Synoptik at kommentere.

Ud over, at Claus Winbergs exit sker »efter en succesfuld turn around for optikerkæden og i gensidig aftale med bestyrelsen« er talsmanden for Synoptik-bestyrelsen, advokat Jørgen Kjergaard Madsen, ikke villig til at uddybe, end sige forklare årsagen til Claus Winbergs exit.

Synoptik konstaterer blot i en pressemeddelse, at Claus Winberg efter syv år på posten fratræder som administrerende direktør for virksomheden ved udgangen af 2016.

»Synoptik-Fonden er meget tilfreds med den stærke forbedring af de forretningsmæssige resultater, siden Claus tiltrådte i 2009. Synoptik har været gennem en stor transformation de seneste år og arbejder på alle områder på et særdeles højt professionelt niveau. På bestyrelsens vegne vil jeg gerne takke Claus for hans stærke lederskab og store indsats«.

Sådan skriver Jørgen Kjergaard Madsen, der er formand for Synoptik-Fonden og næstformand for Synoptik A/S, i meddelelsen fra Synoptik.

Optikerkæden er ejet af GrandVision og Synoptik-Fonden.

Synoptik har 365 butikker i Norden, heraf 102 i Danmark.

I Claus Winbergs syv år som administrerende direktør er toplinien, omsætningen, steget med omkring 500 mio. kr. til over to milliarder kr.

Samtidig er indtjeningen, dvs. overskuddet efter afskrivninger, vokset fra fra 38 mio. kr. i 2009 til 228 mio. kr .i 2015, oplyser direktøren selv. Claus Winberg peger på, at Synoptik i hans tid er blevet Nordens bedst indtjenende optikerkæde.

Det betyder, at direktøren, som han udtrykker det i aftalen med bestyrelsen, kan forlade Synoptik med en god bonus.

»Jeg er blevet belønnet for at levere en succesfuld turn around,« forklarer den 59-årige Claus Winberg.

Han siger, at der mellem ham og bestyrelsen har været nogle klare mål for, hvordan han skulle løfte omsætning og indtjening.

»Dem har jeg opnået til maksimum. Jeg havde oprindeligt regnet med at fratræde i oktober 2017, når jeg fylder 60 år, men får nu mulighed for at fratræde ved årsskiftet 2016-17.

Er det dig, der har meddelt bestyrelsen, at du vil gå før tid?

»Det er en fælles beslutning mellem bestyrelsen og mig. Jeg har jo ikke selv sagt op. Ellers får jeg jo ikke alt det med, som jeg får. Vi har vurderet, om det er et godt tidspunkt for mig personligt og for virksomheden, at jeg fratræder. Vi har begge sagt, at det er OK nu. Jeg er blevet belønnet for at levere en succesfuld turn around,« forklarer Claus Winberg.

Den snart forhenværende Synoptik-chef går ikke efter en tilsvarende chefpost.

»Nu kan jeg gøre det, jeg har lyst til. Måske får jeg tilbud om bestyrelsesposter eller nogen, der har brug for én til at lave en mindre turn around, « siger Claus Winberg.

Han er uddannet civilingeniør og har HD. Claus Winberg, der bor i Charlottenlund, var før Synoptik i en årrække i Kuwait Petroleum (Q8).

Her havde han bl.a. job som direktør i Tyskland, Belgien og Sverige. I fem år var han topchef i OK-Q8 i Sverige.