Symphogen når sin første store milepæl

Den danske biotekvirksomhed har succes med udviklingen af et nyt lægemiddel til behandling af blodplademangel - nu jagter selskabet en partner.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biotekvirksomheden Symphogen, der udvikler såkaldte polyklonale antistoffer mod en række alvorlige sygdomme, har rundet en milepæl i virksomhedens 11-årige historie.

Natten til mandag præsenterede selskabet positive resultater af et såkaldte fase II forsøg med midlet Rozrolimupab, som bruges til behandling af patienter, der lider af en sjælden form mangel på blodplader, der skyldes fejl i immunsystemet. Det skete på den årlige hæmatolog-kongres i San Diego i Californien.

"For Symphogen er der tale om et gennembrud. Det er en ganske stor ting at blive inviteret til at give en mundtlig præsentation på foran de amerikanske hæmatologer på den årlige kongres. Samtidig er det første gang Symphogen afslutter et fase II-studie. Resultaterne baner vejen for at fortsætte udviklingen af Rozrolimupab til et registreret lægemiddel. Vi diskuterer nu arten og omfanget af den afgørende testning i fase III med de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA," siger Jørgen Pedersen, udviklingsdirektør hos Symphogen.

Fase II-forsøget, der omfatter 13 Rhesus D-postive personer med den meget sjældne sygdom og blandt andet var designet til at finde frem til den mest optimale dosering af midlet, viste af otte af patienterne havde gavn af behandlingen efter syv dage, at patienterne i gennemsnit fik effekt af behandlingen efter cirka to døgn og at effekten holdt sig i to uger. Bivirkningerne, som for de flestes vedkommende var milde til moderater var hovedpine, feber, kulderystelser og træthed. I fire tilfælde blev der rapporteret mere alvorlige bivirkninger.

Umiddelbart lyder 13 forsøgspersoner af meget lidt, men ifølge Jørgen Petersen er det almindeligt med så få forsøgspersoner, når der er tale om en sjælden sygdom som immunologisk betinget mangel på blodplader.

Med de positive resultater i tasken er Symphogen nu på jagt efter en partner, som vil være med til at gennemføre de afsluttende forsøg, og får midlet godkendt og kommercialiseret.

"Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt vi har forhandlinger med potentielle partnere, men vores forretningsstrategi gør, at det er meget sandsynligt, at vi kommer til at gennemføre de afsluttende forsøg i samarbejde med en partner," siger Jørgen Petersen.

Rozrolimupab er det første såkaldte polyklonale antistof, der har fået tildelt et navn af de amerikanske myndigheder. Midlet består af antistoffer, der binder sig til Rhesus D på de røde blodlegemers overflade. De røde blodlegemer, som er dækket med Rozrolimupab, fjernes i milten og blokerer derved for at patienternes blodplader bliver ødelagt i milten.Der findes i dag ældre effektive lægemidler udvundet af human plasma på markedet. Symphogen mener imidlertid, at selskabets kunstigt udviklede lægemiddel har flere fordele, herunder mindre risiko for bivirkninger og større leveringssikkerhed.

Symphogen, der er ejet af en gruppe danske og udenlandske venturefonde, har endnu et lægemiddel, kræftmidlet Sym004 i fase II. Her er forsøgene endnu ikke afsluttede.

Endvidere samarbejde selskabet blandt andre med Genentech og Meiji om udvikling af nye lægemidler.

Trods krise i biotekbranchen rejste Symphogen i januar i år knap 750 millioner kr. i ny kapital.