Symphogen dropper børsnotering

Med en kapitaltilførsel på 245 millioner kr. fra de eksisterende aktionærer, har det danske biotekselskab Symphogen opgivet ethvert håb om en børsnotering i 2009 og formentlig et godt stykke frem i tiden.

Kirsten Drejer, adm. direktør i Symphogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske biotekhåb Symphogen havde egentlig planlagt at hente 100 millioner euro eller knap 750 millioner kr. hjem ved en børsnotering i løbet af 2009. Men de planer er nu opgivet. I stedet må selskabet nøjes med en pæn kapitaltilførsel fra den nuværende ejerkreds på 245 millioner kr.

»Den børsnotering vi var klar til senere i år, har vi nu opgivet - i hvert fald for i år. Vi havde håbet på at kunne hente omkring 100 millioner euro hjem i 2009 via børsen. Nu får vi så 33 millioner euro i stedet. Det har tvunget os til at kigge hårdt på, hvad vi skal lave,« siger Kirsten Drejer, adm. direktør for Symphogen.

Test af cancerpatienter
Ejerne, der omfatter ventureselskabet Essex Woodlands Health Venture Fund, LD, Novo-fonden, Scandinavian Lifescience Venture og Sunstone Capital, har da heller ikke rejst den ekstra kapital uden betingelser.

»Vores investorer har bedt os om at fokusere på et cancerprodukt, Sym004, som de tror rigtig meget på. Derfor skal en stor del af pengene bruges på at bringe det frem til test i patienter. Vi har opnået rigtig utrolig gode resultater i laboratorietests, og derfor vil vi gerne beholde produktet for os selv så længe som muligt,« siger Kirsten Drejer.

Måtte opgive medicin til kvinder
Til gengæld har Symphogen og partneren Biovitrum opgivet selv at gennemføre fase 3 studier af et lægemiddel, Sym001, som blandt andet skal bruges til at behandle resus-negative kvinder i forbindelse med graviditeter. Her søges nu aktivt efter en partner, ligesom det er tilfældet med et andet lovende lægemiddel, Sym003, til behandling af den frygtede RS-virus hos helt små børn.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi er overbeviste om, at det vi laver er lovende lægemiddelkandidater, og interessen fra lægemiddelindustrien er også fortsat stor. Samtidig er vi begunstiget af nogle gode investorer, der tænker langsigtet. Det profitterer vi af nu,« siger Kirsten Drejer, der i november sidste år måtte skære cirka 20 pct. ned i medarbejderstaben.

Første af sin slags i verden
Hvor Symphogen, der har til huse i lokaler på DTU i Lyngby, i juli sidste år havde omkring 90 ansatte, er antallet nu nede på 74.

Symphogen blev stiftet i 2000 og fokuserer primært på at udvikle lægemidler mod infektioner og cancer. Selskabet baserer sin udvikling på grundlag af en unik teknologiplatform ved navn Symplex og Sympress. Den gør Symphogen i stand til som de første i verden, at udvikle lægemidler målrettet mod at behandle sygdomme med flere antistoffer på én gang, ligesom kroppen gør.

Selskabet gjorde for alvor opmærksom på sig selv sidste år, da det indgik en aftale om udvikling af antistoffer til behandling af tre alvorlige infektionssygdomme til en samlet værdi af 1,5 milliarder kr. med den amerikanske biotekgigant Genentech.