Sympatikonflikt truer lufthavne i Billund og Aarhus

En konflikt mod Ryanair truer nu ikke kun i København. Onsdag har LO udsendt et varsel om sympatikonflikt mod Ryanair i hele landet, oplyser LO.

Foto: CLAUS FISKER.
Læs mere
Fold sammen

Sympatihandlinger kan ifølge LO starte i Københavns Lufthavn 18. juli 2015 og resten af landet fra 23. juli. Begge dage fra almindelig arbejdstids begyndelse.

»Ryanair har desværre blankt afvist at indgå overenskomst med Serviceforbundet og Flyvebranchens Personale Union (FPU) og hermed sikre deres ansatte løn- og arbejdsvilkår, der er i overensstemmelse med det danske arbejdsmarked. Derfor udsender LO nu andet sympatikonfliktvarsel,« siger LOs næstformand, Lizette Risgaard.

Omvendt lød det tidligere onsdag fra Ryanair, at det er fagbevægelsen, der er skyld i at sende arbejdspladser ud af Danmark på grund af manglende samarbejdsvilje.

Omfattet af sympatikonflikten er 3F, Dansk Metal, HK, El-Forbundet og Blik- og Rør. Forbundenes medlemmer må ikke udføre arbejde vedrørende Ryanair. Derfor vil blandt andet funktioner som check-in, bagagehåndtering, påfyldning af brændstof og rengøring ikke blive udført, skriver LO.

Onsdag varede et møde på Hotel Hilton i København mellem parterne blot otte minutter. Resultater kom der ingen af, og derfor kommer 18. juli nærmere, hvor en konflikt vil kunne starte, fortæller Thilde Waast fra Flyvebranchen Personale Union (FPU).

Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson, slog tidligere fast over for DR, at en sympatikonflikt i Billund betyder, at selskabet vil overveje helt at droppe lufthavnen.

»Vi har gjort det meget klart i dag, at hvis konflikten rammer Billund, vil vi ikke kunne leve med det,« sagde han ifølge DR.

Beslutningen vil betyde, at omkring 20 stewardesser og 10 piloter ifølge Avisen.dk ikke længere skal bo i Billund og arbejde derfra.

I alt forsvinder der ifølge mediet omkring 30 arbejdspladser fra den midtjyske by.

I selve lufthavnen kan der også forsvinde jobs med at håndtere Ryanairs fly og passagerer, skriver Avisen.dk.