Syltekrukke bringer elektroniske valg i fare

Videnskabsministeren har indtil nu brugt 14 måneder på at overveje elektroniske valg. Det manglende svar kan betyde, at otte kommuners premiere til næste år går i vasken.

Folketingets partier er ved at miste tålmodigheden med videnskabsminister Helge Sander (V). Elektronisk stemmeafgivning ved næste års kommunalvalg er nemlig i fare, fordi hans ministerium har syltet sagen.

Den socialdemokratiske IT-ordfører Ole Hækkerup stiller nu spørgsmål til ministeren.

»Vil ministeren tage initiativ til, at den redegørelse, som ministeren selv lovede for over et år siden om e-valg, bliver færdig så hurtigt, at kommuner ikke bremses i at gennemføre forsøg med elektronisk stemmeafgivning?« spørger Ole Hækkerup.

Helge Sander gik i marts sidste år i gang med redegørelsen, men den er ikke kommet endnu. I mellemtiden har Sanders partifælle, velfærdsminister Karen Jespersen, midlertidigt stoppet al snak om elektronisk stemmeafgivning.

Også Enhedslistens Per Clausen har skubbet på for at få svar.

Otte kommuner klar

Otte kommuner er ellers klar til at holde elektroniske valg ved næste års kommunalvalg men mangler den endelige godkendelse fra højere sted. De otte kommuner er Frederiksberg, København, Høje-Taastrup, Glostrup, Gentofte, Odense, Århus og Aalborg.

I både Høje-Taastrup og Frederiksberg har man tidligere afprøvet elektroniske valg. Høje-Taastrup holdt i 2001 elektronisk afstemning via nettet til ældrerådsvalget. Frederiksberg gennemførte delvis elektronisk valget til Ældrerådet i marts 2006. Og ved kommunalvalget i 2005 var høje-taastruppernes stemmesedler forsynet med en stregkode, så vælgerne kunne benytte et hvilket som helst valgbord og dermed springe køen til stemmesedlerne over.

Sådan sker det

Når vælgeren i 2009 er registreret i valglisten ved valgbordet, skal der efter planen udleveres en elektronisk stemmeseddel. Den har en indbygget chip og er på størrelse med et kreditkort. I den elektroniske stemmeboks anbringes stemmesedlen i en kortlæser, hvorefter vælgeren kan stemme via en trykfølsom skærm.