Syg Apple-topchef afviser al snak om afløser

Flere bestyrelsesmedlemmer har holdt uformelle drøftelser med headhuntere om en afløser til den sygemeldte Steve Jobs.

Apples topchef og medstifter, den sygemeldte Steve Jobs, er næppe ved at få sparket, men nu begynder ledende Apple-folk at søge efter hans afløser. Arkivfoto: Kimihiro Hoshino, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er noget »ævl«, at bestyrelsen i den amerikanske IT-producent Apple så småt er gået i gang med at lede efter en afløser for topchef Steve Jobs.

Det siger i alle tilfælde Steve Jobs selv, som siden begyndelsen af året har været langtidssygemeldt fra sin post.

Den normalt velorienterede finansavis Wall Street Journal skriver ellers, at bestyrelsen er i færd med »uformelle samtaler« med højtrangerende headhuntere, der skal holde øje med, hvem der i sidste ende kan afløse Apples medstifter, Steve Jobs, på topposten.

Uformel afsøgning af mulighederne

»Samtalerne var ikke direkte målrettet på at rekruttere en ny administrerende direktør og var mere en uformel afsøgning af virksomhedens muligheder,« siger anonyme kilder til avisen.

Et par bestyrelsesmedlemmer i den normalt særdeles hemmelighedsfulde Apple-bestyrelse har ifølge tre af avisens kilder mødtes med nogle headhuntere, som selv tog kontakt til dem. Nogle af headhunterne betragtede samtalerne som mere end blot rutinemæssige drøftelser, som de normalt har med bestyrelsesmedlemmer.

Men Steve Jobs kalder i en besked til avisen oplysningerne for noget »ævl«.

Kritik af hemmeligholdelse

Den 56-årige Steve Jobs' fremtid i virksomheden har været et stort samtaleemne, siden han meldte sig langtidssyg. Han - og Apple - ville ikke oplyse, hvad der var galt, men han er tidligere blevet opereret for kræft og fik i 2009 en levertransplantation, som han ligeledes forsøgte at holde hemmelig.

Steve Jobs har dog været på scenen et par gange undervejs, senest da Apples nye iPad 2-tavle-PC skulle præsenteres i marts, og da opgraderingen af Apples styresystem Mac OS X til nyeste udgave, »Lion« (Løve), blev fremvist i juni.

Der har været rejst kritik blandt aktionærerne af, at han - i den stilling, han sidder i - ikke lægger kortene på bordet. På seneste generalforsamling bad nogle aktionærer om at få besked om planerne for, hvem der skal efterfølge Steve Jobs. Det forslag blev nedstemt.

Fraværende ved rekordresultat

Steve Jobs deltog ikke i den telefonkonference tirsdag, hvor Apple præsterede sit hidtil bedste resultat, som bragte virksomheden op som den næstmest værdifulde på børsen kun overgået af oliegiganten Exxon Mobil.

Meget få andre virksomheder er så tæt forbundet med sin topchef som Apple.

Fungerende topchef, 50-årige Tim Cook, anses for en mulig kandidat. Han har klaret skærene fint i Steve Jobs' fravær og vist, at hjulene kan køre videre, selv om »farmand« ikke er hjemme.