Syddanmark trækker i internationale iværksættere

Esbjerg melder sig ind i kampen om at tiltrække nogle af verdens mest lovende iværksættere. Målet er at skabe op mod 1.000 nye videnjob i Region Syddanmark det næste årti.

Syd Energis administrerende direktør Niels Duedahl vil bl.a. gøre det attraktivt for virksomheder at flytte til området ved at tilbyde en af verdens mest avancerede digitale strukturer. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Region Syddanmark har man brug for at skabe arbejdspladser. Regionen har de seneste år oplevet en heftig barbering af antallet af produktionsjob, og nu er der et brændende behov for skabe vækstvirksomheder, der kan fremtidssikre landsdelen.

Vejen til vækst går dog ikke over lokale iværksættere eller danske virksomheder.

»Vi er nået til den erkendelse, at iværksætteri ikke længere kun er lokalt, og det er ikke nok med vores egne iværksættere. Det handler om at »tappe« ind i en global pulje af iværksættere, og den kamp vil vi gerne melde os ind i. Vi skal finde de bedste iværksættere og trække dem hertil,« siger Michael Hemmingsen, der regionsdirektør i Region Syddanmark.

Han er også formand for Next Step Challenge, der er en international konkurrence, hvor 10 til 15 opstartsvirksomheder og mindre virksomheder fra hele verden hvert år konkurrerer om en samlet præmie på op til to millioner kroner.

»Hvis vi vil have videnarbejdspladser i fremtiden, skal vi gøre det på denne måde i stedet for at se det som en national konkurrence, hvor vi forsøger at hugge virksomheder fra København eller Aarhus,« siger Michael Hemmingsen, som forventer, at det reelt er nemmere at lokke iværksættere fra Italien eller USA til Esbjerg frem for fra Aarhus.

Regionen er gået sammen med Syd Energi og Accelerace om at præsentere Europas største acceleratorforløb og konkurrence for virksomheder, der udvikler løsninger inden for digitalisering og/eller intelligente energiløsninger. Forløbet blev skudt i gang i sommer, og i disse måneder afgøres det, hvilke virksomheder der skal deltage.

Fibernet som gulerod

Energiselskabet Syd Energi har plastret regionen til med fibernet, og Syd- og Sønderjylland er dermed det område i Europa med den bedste dækning af lynhurtigt internet. Netop det skal være en del af tiltrækningskraften for virksomheder, der har behov for adgang til en avanceret digital infrastruktur.

»Hvis der skal være vægt bag al vores snak, om at vi har den bedste platform og digitale infrastruktur, skal vi også være i stand til at få nogle til at forlade Californien og vælge Sønderjylland, fordi det er et unikt område,« siger Niels Duedahl, der er administrerende direktør for Syd Energi.

Det er første år, at regionen sammen med erhvervslivet er gået på charmeoffensiv over for udenlandske iværksættere. I år er det lykkes at få ansøgninger fra 128 virksomheder fra hele verden. Planen er, at man i fremtiden vil tilknytte flere af landsdelens store virksomheder og fortsætte med at skabe et internationalt vækstmiljø omkring Esbjerg.

»Jeg tror ikke, at det er urealistisk at skabe 1.000 videnarbejdspladser over de kommende fem til ti år,« Niels Duedahl.

Håbet er at finde nogle stjernefrø

Deltagerne i konkurrencen Next Step Challenge kommer gennem et fem måneders intensivt forretningsudviklingsforløb i samarbejde med Acceleraces mentorer og internationale eksperter. De seneste tre måneder af forløbet er der krav om, at de flytter til Esbjerg og bor i den såkaldte Next Step City tæt på Syd Energis nye domicil.

Håbet er, at de på langt sigt slår sig ned i området og dermed bidrager til arbejdspladser og vækst i regionen. Arrangørerne håber på, at der blandt deltagerne befinder sig nogle stjernefrø med potentiale til at vokse sig store og blive nye vækstsucceser som Vestas eller Novo.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at der er sket en enorm polarisering, hvor tiltrækningskraften er størst omkring storbyerne. Der er brug for modvægt og noget X-faktor herude fra,« siger han.

En forpligtigelse til at bidrage

Syd Energi er et energiselskab, der udover energisektoren bevæger sig inden for telekommunikation i kraft af, at selskabet er leverandør af fibernet. Netop tele og energi er ifølge Niels Duedahl to af verdens mest globale industrier og udgør derfor et stort potentiale, når der skal tiltrækkes unge , internationale virksomheder med mod på at vokse i Sønderjylland.

»Vi har været alt for navlebeskuende i energisektoren. Som andre store virksomheder har vi store ressourcer og en forpligtigelse til at bidrage. Vi skal finde de dygtigste mennesker i verden og få dem til sikre innovationskraften i vores samfund og bygge videnvirksomheder. Hvis vi som samfund kun ser begrænsninger, kan vi lige så godt lukke,« siger Niels Duedahl.