Sydbanks anden kæmpenedskrivning på ét år

Det er anden gang indenfor bare et år, at Sydbank kommer en med en stor nedskrivning, fordi den ikke har fulgt Finanstilsynets retningslinjer. Det undrer bankanalytiker.

Karen Frøsig Topchef i Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Det ligner en særdeles kedelig juletradition for én af landets største banker.

Sidste år sendte Sydbank den 18. december en meddelelse ud om, at den måtte foretage nedskrivninger for 300-350 millioner kroner, efter at den havde haft besøg af Finanstilsynet, der havde taget stikprøver af bankens lånebøger.

Og her til formiddag kom meldingen om, at Sydbank har nedskrevet for yderligere 500 millioner kroner, igen efter besøg fra Finanstilsynet.

I det første tilfælde var nedskrivninger rettet mod privatkunder, denne gang handler det primært om landbrugskunder.

Men for begge tilfælde gælder, at påbuddene kommer, efter at Sydbank ikke har fulgt de retningslinjer, som Finanstilsynet har meldt ud til bankerne, at de skal beregne deres nedskrivninger efter. Og det undrer bankekspert og analytiker hos Formuepleje, Otto Friedrichsen.

»Det her er jo noget, der helst skal være styr på hele vejen rundt. Det har jeg også indtryk af, at der er de fleste steder. Men man kan ikke sige andet end, at det her er uheldigt. Og man må gå ud fra, at det er noget som de internt i banken er opmærksom på at følge op på,« siger han til Berlingske Business og fortsætter:

»At der kommer en nedskrivning nu er problematisk for Sydbanks aktionærer. Og det reagerer de naturligvis også på,« siger Otto Friedrichsen.

Sydbanks aktie er fra dagens start faldet med over tre procent.

Finanstilsynet fandt ved en gennemgang af Sydbanks udlånsbøger i slutningen af november behov for yderligere nedskrivninger for 425 millioner kroner. De 225 millioner kroner er relateret til landbrugskunder. Mens kunder, som Sydbank har overtaget fra Tønder Bank, står for 75 millioner kroner.

Sydbanks topchef Karen Frøsig udtaler i en pressemeddelelse, at engagementerne fra Tønder Bank har vist sig at være »Overraskende dårlige«. Også den udmelding undrer Otto Friedrichsen.

»De har jo i vid udstrækning haft mulighed for at få gennemgået alle engagementer i Tønder Bank og få værdisat og risikojusteret rigtigt, inden de kommer ind på bøgerne hos Sydbank. Det ser jeg som den største udfordring i det her setup, at det ikke blev gjort rigtigt, da man havde muligheden for det,« siger han og fortsætter:

»Det er jo én af bankens vigtigste opgaver i forhold til at overtage en anden bank, at man får undersøgt tingene rigtigt.«

Otto Friedrichsen mener også, at det er et uheldigt signal for Sydbank, at de nu regner med samlede nedskrivninger for året på hele 1,8 milliarder kroner, og dermed ikke kan leve op til deres egne udmeldinger for året om at nå lavere nedskrivninger end sidste år.

»Generelt har vi jo set faldende nedskrivninger i bankerne i takt med, at økonomierne rundt omkring, også i Danmark, gradvist begynder at bedre sig. Så det er jo en uheldig udvikling for Sydbank.« siger han.

På Aalborg Universitet mener seniorforsker og bankekspert Lars Krull dog ikke, at der er grund til den store dramatik på baggrund af den dagens udmelding fra Sydbank.

»Det er selvfølgelig ærgerligt, at Sydbank nedskriver og at det er Finanstilsynet, der skal komme ud at påpege det. Men det er jo fint nok, at det sker for et pengeinstitut, der har råd til det.« siger han.

Han kalder det en sag mellem Sydbanks ledelse og bestyrelse at få bedre styr på kreditpolitikken, så banken fremover følger vejledninger fra Finanstilsynet.

»Det er vel noget af det, de arbejder med, må man gå ud fra. For jeg er da sikker på, at de ikke selv bryder sig om det her.«