Sydbank: Vingeaftale styrker markedsmuligheder for Vestas

Den aftale, som Vestas har indgået med amerikanske TPI Composites om køb af V126-vinger til markederne i EMEA, skaber fleksibilitet og styrkede markedsmuligheder først og fremmest i Tyrkiet, hvor vingerne vil blive produceret. Det vurderer aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.

ARKIVFOTO: Vestas vindmølle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det her er endnu et bevis på, at der ikke er nogen hellige køer i Vestas i forhold til, hvad de selv laver, og hvad de outsourcer til andre. Det her giver mening i forhold til krav om lokal produktion, og det giver mening i forhold til at bruge en samarbejdspartner, som man i forvejen kender«, siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Vingerne vil blive produceret på en fabrik i Izmir, Tyrkiet, som er under opførelse og har ventet produktionsstart sent i 2016. Aftalen vil dermed først og fremmest forbedre Vestas' konkurrenceevne på det tyrkiske marked, hvor der ventes pæne vækstrater de kommende år.

»Tyrkiet er et ekstremt spændende marked, og det er et marked, hvor man godt kunne komme til at høre noget mere fra Vestas. Faktisk kunne man forestille sig, at det her er en forløber for, at der kommer ordrer fra Tyrkiet til Vestas. Det giver helt klart Vestas noget at kunne sige, at der følger arbejdspladser i Tyrkiet med, når der bliver opført vindmøller i landet«, siger Jacob Pedersen.

I slutningen af 2014 indgik Vestas en aftale om at source vinger fra TPI på det kinesiske marked til selskabets V110-mølle, og nu er turen altså kommet til produktion af vinger til selskabets V126-mølle til EMEA-markederne. Mere af samme skuffe kan være på vej, vurderer analytikeren.

»Ja afgjort. Det her er endnu et bevis på, at Vestas er meget grundige i forhold til at kigge på, hvad det giver mening, at de selv laver, og hvad andre skal lave for selskabet. Det her handler også om, hvor mange penge man vil investere i produktionsapparatet. Med Vestas' skærpede fokus på pengestrømme er det ikke noget at sige til, at det her er en vej, man kan gå«, siger Jacob Pedersen.

»Det her giver Vestas fleksibilitet. Man skal ikke have store penge op af lommen for at lave et dyrt produktionsapparat, der historisk har vist sig kan blive en gigantisk klods om benet i nedgangstider«, uddyber han.