Sydbank vil hjælpe landbruget med konverteret gæld

Sydbank vil fjerne gæld for 500 mio. kr. i landbruget ved at konvertere udvalgte kunders gæld til ansvarlig lånekapital. Det sker for at skabe bedre perspektiv og incitament til fortsat at arbejde på at øge indtjeningen.

Karen Frøsig - Sydbank Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Konverteringen er et resultat af den nye landbrugspakke, der skal sikre bedre vilkår for de mest effektive landmænd herhjemme, som dog fortsat er presset af stor gæld.

»I Sydbank arbejder vi på at finde gode løsninger for og sammen med vores kunder. Regeringens landbrugspakke, som bakkes op af den finansielle sektor, har til formål at skabe et bedre perspektiv for de mest effektive, men forgældede landmænd, som har en fremtid i dansk landbrug«, siger Karen Frøsig, der er administrerende direktør hos Sydbank, i regnskabet for andet kvartal.

»I Sydbank vil vi bidrage til at skabe et perspektiv for de mest effektive landbrug med negativ egenkapital og tilbyder derfor at konvertere en del af deres bankgæld til ansvarlig lånekapital i løbet af andet halvår 2016. Tiltaget vil ikke belaste kunderne, aktionærerne eller banken, men konverterer gæld for 500 mio. kr., som allerede er nedskrevet«, fortsætter direktøren.

Nedskrivninger på netop landbrugsengagementer er da også fortsat et stort problem for Sydbank, som gennem lang tid har været presset af store hensættelser i netop det segment.

INGEN RENTER

Sydbank vil efter konverteringen afskrive beløbet som endeligt tabt i henhold til Finanstilsynets regler, hedder det i regnskabet. Pegene kan dog komme tilbage igen på et senere tidspunkt, men den ansvarlige lånekapital giver ikke renteindtægter til Sydbank, idet landmændene ikke skal betale renter af lånet.

»Banken vil herefter fortsat have et potentielt tilgodehavende i form af ansvarlig lånekapital, der under givne forudsætninger kan indfries af landmanden, til en nærmere aftalt kurs, efter en overskuelig årrække. Det ansvarlige lån forrentes ikke i denne periode«, skriver Sydbank i sit regnskab.

De landmænd, der kvalificeres til konverteringen er kendetegnet ved negativ egenkapital, men høj effektivitet, oplyser banken videre. Og efter konverteringen skal vurderingen af engagementet være, at der er perspektiv i fremtiden for både landmanden og for Sydbank.

Banken vurderer, at der er overvejende sandsynlighed for, at landmændene vil takke ja til tilbuddet om konvertering, men der er ingen sikkerhed for det, fremgår det.