Sydbank: Vi købte Tønder Bank for dyrt

Sydbank erkender efter nedskrivninger på 225 mio. kr. i Tønder Bank, at den har betalt for meget for den nødlidende bank. Erfaringen har fået Sydbank til at stramme op i forhold til vurderingen af Diba Bank, som Sydbank har givet et købstilbud på.

Karen Frøsig, adm. direktør i Sydbank, erkender fejl ved overtagelsen af Tønder Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Skeletterne er væltet ud af skabene, siden Sydbank for et års tid siden overtog konkursramte Tønder Bank. Senest har Sydbank måttet nedskrive yderligere 75 mio. kr. på kundeengagementer fra Tønder Bank, og dermed er de samlede nedskrivninger på Tønder-kunder oppe på 225 mio. kr.

De mange dårlige sager får nu Sydbank til at erkende, at Tønder Bank skulle have været købt billigere, end Sydbank gjorde.»Selvfølgelig kan man sagtens lave refleksioner over overtagelsen af Tønder Bank. Man skal selvfølgelig også huske, at vi har fået mange nye gode kunder i Tønder-området, som vi er glade for at have fået. Men der er da refleksioner over, hvor dårlig Tønder Bank var, men vi var jo i den situation, at Tønder Bank ikke kunne overleve, og at der skulle findes en løsning,« siger adm. direktør Karen Frøsig, mens Bjarne Larsen, bankdirektør med ansvar for Kredit formulerer det mere klart:

»I sidste ende er det klart, at hvis vi i bagklogskabens klare lys havde vidst det her, så skulle vi have kigget på den pris, vi betalte,« siger han.

Burde I have ladet Finansiel Stabilitet overtage og rense Tønder Bank, inden I købte den?

»Det er jo en konklusion, man kan drage ud fra, at vi har fået de større nedskrivninger. Jeg har stadig en forventning om, at vi på den lange bane kan gøre en fornuftig forretning ud af at overtage Tønder,« siger Karen Frøsig.

Begår ikke samme fejl med Diba

Selvom Sydbank har fejlet i sin kreditvurdering af Tønder Bank, betyder det ikke, at Sydbank laver samme fejl i vurderingen af Diba Bank, som Sydbank har afgivet købstilbud på. Ifølge Karen Frøsig har Sydbank lært lektien og vurderet Diba anderledes grundigt.»Selvfølgelig kan vi jo bruge det i forbindelse med Diba, som vi har kigget på efterfølgende, og der har det givet gode refleksioner til Bjarne (Larsen, red.), der har kigget på Diba med lidt anderledes øjne,« siger hun, mens kredit-direktør Bjarne Larsen uddyber:

»Den måde vi har kigget på Diba-porteføljen, og de stikprøver og de gennemgange vi har lavet, der har vi selvfølgelig skævet meget til, hvad vi gjorde i Tønder, og hvad vi ikke gjorde i Tønder. Der har vi selvfølgelig angrebet det på en anden måde. Vores konklusion er helt sikkert, at Diba er en sund bank. Den har nogle større problemengagementer, det fremgår også tydeligt af deres regnskab, men ellers er det generelt en sund bank. Derimod må man sige, at Tønder Bank var en bank med en syg kultur, og det har selvfølgelig afspejlet sig hele vejen rundt i banken.«