Sydbank: Sparerunde skal sikre indtjening på den lange bane

Hvis Novo Nordisk skal leve op til sin langsigtede finansielle målsætning om at øge indtjeningen 10 pct. om året, så er det nødvendigt at spare penge, for medicinalselskabet er udfordret af vanskeligere markedsforhold i USA.

Novo Nordisks langsigtede målsætning lyder på en indtjeningsvækst på 10 pct. om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder det fra Søren Løntoft Hansen, der er aktieanalytiker i Sydbank, efter at den danske medicinalkæmpe torsdag har offentliggjort en sparerunde, hvor 1000 ansatte står til at miste jobbet.

- Jeg synes ikke, at det er overraskende, at Novo kigger på sine omkostninger oven på regnskabet fra andet kvartal, hvor det blev klart, at der er udfordringer på det amerikanske marked med udsigt til faldende priser næste år. Men jeg havde ikke forventet, at der ville være besparelser på medarbejdersiden allerede nu, siger Søren Løntoft Hansen.

Novo Nordisks langsigtede målsætning lyder på en indtjeningsvækst på 10 pct. om året, men det mål er blevet udfordret af, at der er intensiv konkurrence på det amerikanske marked, hvilket gør det umuligt at holde priserne.

Søren Løntoft Hansen vurderer, at Novo Nordisk ville få svært ved at opfylde det mål, hvis ikke selskabet sænker sine omkostninger.

- Det er i hvert fald svært at se, at Novo skal kunne levere på den målsætning, når man står over for at lancere komplekse produkter, hvor Novo ikke kan vride lige så mange penge ud af som tidligere, og samtidig investerer massivt på forskning for at udvikle nye produkter, siger han.

Novo Nordisk-aktien har fået massive tæsk siden medicinalselskabets regnskab i august, og flere har peget på, at tilliden til selskabet ikke er så stor som tidligere.

- Sparerunden sender et signal til investorerne om, at Novo tager sine langsigtede finansielle målsætninger seriøst, og at man er klar over, at tilliden til selskabet har lidt et knæk, siger Søren Løntoft Hansen.

Han vurderer, at afskedigelsen af de 1000 medarbejdere vil være et blandt flere tiltag, som selskabet vil spille ud med for at løse udfordringerne på det amerikanske marked. Novo Nordisk har i dag 42.300 ansatte.