Sydbank: Skattereform virkelig kritisk for vind

Den i det amerikanske Senat vedtagne skattereform er virkelig kritisk for vindindustrien.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen, efter at have skimmet lovteksten og også de mange håndskrevne rettelser igennem i weekenden.

»Sigtbarheden er gået fra urimeligt til elendigt for Vestas på det amerikanske marked. USA er et vigtigt marked for Vestas. Og det, der nu ligger på bordet, er det rene gift,« siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

»Det ser ud som om, at det vigtigste lige nu er at få hastet en skattereform igennem, og man kan sagtens forestille sig, at den bliver rettet til efterfølgende. Men som det ser ud lige nu, så rammer både forslaget fra Republikanernes Hus og forslaget fra Senatet vedvarende energi som vind og sol. Og det giver usikkerhed nu og her,« siger aktieanalysechefen.

Jacob Pedersen påpeger, at meldinger fra industrien viser, at det »er rigtigt skidt«. Og der bliver talt om, at investeringerne i vindkraft vil stoppe næsten fra den ene dag til den anden, siger han.

DET KAN ENDE MED BLODBAD

Som det ser ud i dag, så er der produktionsfaciliteter i USA på årligt 10 gigawatt. Og vindmølleselskaberne vil gøre, hvad de kan for at holde fast i markedet. Det kan give et endnu større prispres end i dag:

»Bliver det her en realitet, kan det betyde, at det bliver blodigt, og at fårene vil blive skilt fra bukkene. Men jeg er sikker på, at Vestas vil være tilbage på den anden side,« påpeger Jacob Pedersen.

Selv om reformerne kan komme til at ramme de projekter, som allerede er sat i søen i 2018, så vurderer Jacob Pedersen, at de fleste af dem er så langt fremme, at det ikke kan betale sig at stoppe dem. Men ordrebogen kan gå hen og blive tynd næste år.

»Grundpillen i genrejsningen hos Vestas har været, at man har overhalet GE i USA. Men et vindmøllemarked i smadder i USA vil rykke alvorligt på Vestas' position. Eksempelvis er Siemens Gamesa slet ikke eksponeret så meget i USA som Vestas,« siger Sydbanks aktieanalysechef.

USIKKERHED FOR INVESTERINGSFONDE

En stor del af de amerikanske energiprojekter bliver finansieret igennem "tax equity", der bidrog med anslået 12 mia. dollar i 2016. Med Beat-skatten (Base Erosion Anti Avoidance Tax), som Senatets forslag indeholder, kan kunderne ifølge Jacob Pedersens vurdering enten ikke udnytte skatterabatterne - eller også ved de først ved udgangen af året, hvor mange af de optjente skatterabatter, de rent faktisk kan udnytte.

»Flere store anonyme fonde har i weekenden sagt, at de ikke vil investere i projekter, hvor der ikke er investeringssikkerhed,« siger han og vurderer, der ikke kan ikke være meget tilbage af neglene hos aktørerne i industrien.

Jacob Pedersen understreger dog, at der er opbakning til netop vindenergi i Senatet, og det kan tale for, at der kan laves undtagelse for industrier som vind, der utilsigtet rammes af skattereformen.

»Der skal ikke skrives mange linjer ind, så vind og sol undtages. Men der er usikkerhed, hvad der kommer til at ske. Og det rammer Vestas,« siger han.

Vestas falder 4,0 pct. mandag til 369,20 kr. og danner bund i C20.

/ritzau/FINANS