Sydbank: SAS-regnskab har flere minusser end plusser

SAS' brændstofomkostninger er markant større end ventet, og det får analytiker til at rynke panden.

Foto: Liselotte Sabroe. Københavns Lufthavn, SAS , fly, personale.
Læs mere
Fold sammen

SAS' regnskab for tredje kvartal indeholder umiddelbart flere minusser end plusser. Selv om overskuddet passerede 1 mia. svenske kr. før skat, så er det ikke helt på niveau med forventningerne, hvilket hovedsageligt skyldes, at brændstofomkostningerne har været større end ventet. Også i flyselskabets forventningsafsnit er der et par mindre negative overraskelser.

Det vurderer senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen, der forudser, at aktien kan komme under pres, uden at der dog på nogen måde bliver tale om et dramatisk fald.

»Tallene er lidt værre end ventet og ud fra det meget hurtige overblik, jeg har forsøgt at danne mig, ser det ud som om, at det skyldes brændstofomkostningerne, der ligger omkring 300 mio. svenske kr. højere, end jeg havde ventet,« siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Han venter dog, at der er tale om en periodeforskydning, således at SAS' samlede brændstofomkostninger for året fortsat vil ligge på niveau med de forudsigelser, han havde inden regnskabet.

»Med andre ord vil de meromkostninger, der er i tredje kvartal, påvirke fjerde kvartal positivt i form af lavere omkostninger,« siger Jacob Pedersen med henvisning til SAS' risikoafdækning eller hedging af sine brændstofomkostninger.

I SAS' forventningsafsnit er der dog et par negative overraskelser.

Blandt andet sænker SAS forventningerne til årets effekt af restruktureringsprogrammer, der nu ventes at give besparelser på 1,0 mia. svenske kr. mod tidligere 1,2 mia. svenske kr.

Samtidig er der kommet en ny potentiel udgiftspost til, idet SAS flager mulige omkostninger på op til 450 mio. svenske kr. i dette regnskabsår og i 2015/16 til restrukturering af flyselskabets pilotkorps.

»Det er negativt nyt, at de her tal ikke har været ude før. De gælder de 450 mio. svenske kr., og at spareprogrammet heller ikke løber lige så hurtigt som ventet. Men på trods af det, leverer de korrigeret for brændstofomkostningerne faktisk et pænt resultat i tredje kvartal,« siger Jacob Pedersen og tilføjer:

»Men det er et regnskab med flere minusser end plusser.«

På de nederste linjer i regnskabet landede SAS et overskud på 1031 mio. svenske kr. før skat og et overskud på 800 mio. svenske kr. efter skat. Resultatet var en smule skuffende og lavere end det forventede. Analytikere adspurgt af SME Direkt havde ventet 1068 mio. svenske kr. før skat og 802 mio. svenske kr. efter skat.