Sydbank: Overraskende rentedyk skyldes inflationsfald

Den Europæiske Centralbanks beslutning om at sænke renten er en klar overraskelse og har rod i den meget lave inflation i euroområdet, vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven over for Ritzau Finans.

Foto: Brian Bergmann.
Læs mere
Fold sammen

Den Europæiske Centralbank sænker sin styrende rente til 0,25 pct. fra tidligere 0,50 pct. i forbindelse med rentemødet i banken torsdag. 67 ud af 70 økonomer, som Bloomberg News havde spurgt, havde ellers ventet en fastholdelse af renten.

- De fleste havde ventet, at ECB ville bruge pressemødet på at varsle, at der var noget på vej og så sænke til december. Så det overrasker markedet, og det kan man også se på markedsreaktion, som da er synlig, siger Jacob Graven.

Han forudser, at ECB's træk også vil få Nationalbanken til at skære. Dog er Nationalbankens udlånsrente allerede meget lav, og blot 0,20 pct., så rentenedsættelsen vil formentlig begrænse sig til 10 basispoint til 0,10 pct.

ECB's beslutning om at lempe pengepolitikken har ifølge Jacob Graven helt sikkert rod i et fald i inflationen i euroområdet. Den dykkede til 0,7 pct. på årsbasis i oktober.

- Skridtet skyldes helt sikkert, at inflationen har overrasket og er blevet for lav. For derudover ligger økonomien OK. Selvfølgelig går det ikke godt, men der er små forsigtige tegn på, at det går fremad, hvilket centralbanken også har lagt op til. Men den er blevet overrasket og forskrækket over, at inflationen er faldet så meget. Så det er derfor, at banken sænker i dag. Det er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, siger Jacob Graven.

ECB's forskrækkelse over den lave prisstigningstakt skyldes risikoen for, at priserne direkte begynder at falde, hvilket vil være ødelæggende for den økonomiske vækst, da det vil få forbrugerne til at holde igen.

På aktiemarkedet hilses rentenedsættelsen velkommen. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks lå omkring uændret inden meddelelsen, og er efterfølgende steget 1,1 pct. fra onsdag.

- Vi skal lige have pressemødet kl. 14.30 med for at høre, hvad ECB ellers har at sige om situationen. Men ellers tror jeg, at markedsreaktionen bliver beskeden. Selvfølgelig tager markedet et ryk her og nu, men det bliver næppe voldsomt, også fordi de korte markedsrenter er presset meget ned i forvejen, siger Jacob Graven.

ECB's rentenedsættelse sker med effekt fra den 13. november. ECB sænker desuden marginallånsrenten, Marginal Lending Facility, med 25 basispoint til 0,75 pct., fremgår det.

/ritzau/FINANS