Sydbank om Vestas-ordre: Ekstremt vigtig ordre er indgangsbillet

Vindmølleproducenten Vestas har fredag fået sat de sidste underskrifter på en uhyre vigtig ordre for selskabet på det amerikanske marked.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordren på 214 megawatt (MW) til et projekt i Iowa er i sig selv stor og værdifuld for Vestas, men vigtigheden af ordren bliver endnu større af, at den er en del af et planlagt projekt på hele 2 gigawatt (GW), som nu kan opnå fuld skatterabat under den såkaldte PTC-ordning, fordi den første del af udstyret er bestilt.

Og det er vejen til langt flere MW på det store amerikanske marked, lyder det fra Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

»Det er kæmpe stort for Vestas. Det er indgangsbilletten til 2000 MW, som man nu må formode, at der står Vestas på,« fastslår han over for Ritzau Finans.

»Det er alle 2000 MW i det her projekt, der nu er kvalificeret til PTC-støtte, og man har givet Vestas den første ordre på 214 MW. Det gør, at man også kan få tilskud til de sidste knap 1800 MW, som man må formode også lander i Vestas' turban,« fortsætter aktieanalysechefen.

Han påpeger, at der har været og fortsat er nogen usikkerhed om stabiliteten på det amerikanske marked, der er ekstremt væsentligt for vindmølleproducenterne. Men udsigterne er gode - og blot endnu bedre efter fredagens ordre.

»Det er den største enkeltordre, som Vestas nogensinde har fået. Den kommer jo så ikke på én gang, men det vidste vi godt. Det her er måden, man gør det på i USA. Men fundamentet for, at resten også kommer, er til stede nu,« siger Jacob Pedersen.

»Hvornår det eventuelt bliver til virkelighed - det er svært at sige. Men signalerne fra Vestas omkring det amerikanske marked er rimelig utvetydige. Der forventes et stort og relativt stabilt amerikansk marked fremover,« fortsætter han.