Sydbank: Nu har Vestas virkelig grund til at frygte skattereform

Der er for alvor kommet usikkerhed om det amerikanske vindmøllemarked, efter at nu også Senatets forslag til en skattereform indeholder et element, der forringer værdien af skatterabatterne tildelt gennem PTC-ordningen.

Jacob Pedersen Sydbank. Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt". Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank er sandsynligheden for en "alvorlig opbremsning i Vestas' ordreindgang fra USA på kort sigt steget væsentligt".

Det skyldes, at Senatet i sit forslag til en skattereform har tilføjet en ny skat, Beat, der er designet til at afholde multinationale selskaber fra at flytte job og indtjening ud af USA.

Skatten rammer imidlertid - muligvis utilsigtet - samtidig skatterabatter til vindenergi, idet myndighederne for hver dollar tjent på skatterabatten kan pålægge en tilsvarende dollar i Beat-skat.

VIRKELIG GRUND TIL FRYGT

»Vi kender endnu ikke indholdet eller timingen af en endelig skattereform, men med forringelser i forslagene fra begge Kongressens kamre er der nu virkelig grund til at frygte, at vindindustrien bliver gidsel i processen om en ny skattereform,« skriver Jacob Pedersen i et notat.

Han ser dog en god sandsynlighed for, at eventuelle utilsigtede konsekvenser - for eksempelvis fra Beat-skatten, bliver korrigeret hen ad vejen, idet han ikke vurderer, at det får høj prioritet for de amerikanske politikere. Indtil en skattereform er vedtaget, er vindindustrien dog efterladt i uvished omkring fremtidige tilskud og dermed afkast.

»Det vil afholde kunder fra at afgive ordrer. Når en reform (måske) bliver vedtaget (med Beat-forringelser) vil der gå tid, før industrien har klarhed over om forringelserne bliver omstødt. Konsekvensen kan efter vores vurdering blive en markant opbremsning i ordreindgangen fra det amerikanske marked på kort sigt,« vurderer Jacob Pedersen.

Hos Vestas udgør USA ca. 35 pct. af selskabets aktiviteter, og fremdrift i USA har ifølge analytikeren været central for selskabets genvundne styrke i sektoren.

»Et amputeret amerikansk marked vil skabe en markant overkapacitet i en vindindustri, hvor prispresset i forvejen er alvorligt. Det kan give indtjeningsudsigterne i industrien endnu et markant skub i negativ retning også for Vestas,« skriver Jacob Pedersen.

Afstemningen i Senatet om den samlede skattereform blev sent torsdag udsat på grund af teknikaliteter.