Sydbank: Mørke skyer over SAS i 2013/2014

Selvom SAS fik overskud for for helåret for første gang siden 2007, så er regnskabet alligevel markant værre end ventet, og det lover ikke godt for 2013/2014. Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks senioranalytiker Jacob Pedersen.

Foto: Søren Bidstrup

Resultatet var dårligere end ventet på bundlinjen, SAS har udskudt sine finansielle forventninger, og den administrerende direktør Rickard Gustafson fortæller i regnskabet om en kritisk forværring i markedssituationen, og det tegner et dystert billede frem mod 2013/2014, mener analytikeren.

Overskuddet på bundlinjen i kvartalet blev 353 mio. skr., hvor der var ventet et overskud på 540 mio. skr. ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans.

Det opnåede resultat var klart under selv den mest pessimistiske analytiker. I fjerde kvartal sidste år var der et underskud på 574 mio. skr., så der er trods alt tale om en pæn fremgang.

Kvartalsresultatet blev opnået på baggrund af en omsætning, der faldt til 11,1 mia. skr. fra godt 11,4 mia. skr. i samme periode sidste år. Der var ventet en omsætning på knap 11,4 mia. skr. Driftsoverskuddet, EBITDAR, landede på 1659 mio. skr. Der var ventet et overskud på 1835 mio. skr.

- Det er dårligere end ventet i fjerde kvartal, og det er et tegn på, at konkurrencesituationen bliver værre. Der er lagt op til sværere markedsforhold, siger Sydbanks Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Derudover har SAS udskudt sine finansielle mål, der blev lanceret i november sidste år.


 
 

Målene, som lyder på en driftsmarginal (EBIT) på mindst 8 pct., en soliditet på 35 pct., og et finansielt beredskab på over 20 pct. af de faste omkostninger, ventes nu først opnået i 2015/16, skriver SAS. Tidligere var forventningen at nå målene i 2014/15.

Jacob Pedersen bemærker, at selvom der godt nok ikke var mange i aktiemarkedet der havde forventet, at SAS ville nå målet om en EBIT-margin på 8 pct. til tiden, så bekræfter det alligevel billedet af mørke skyer i horisonten.

SAS' egen direktør, Rickard Gustafson, tegner i regnskabet også et billede af, at markedsforholdene er svækket markant i fjerde kvartal.

- Forholdene forværredes dramatisk i fjerde kvartal med en 10 procents stigning i kapaciteten på det nordiske marked i samspil med en fortsat svag makroøkonomisk tendens, og SAS er ikke uskadt, skriver direktøren i regnskabet.

/ritzau/FINANS