Sydbank: Landbruget er afgørende for 2015

Sydbanks 2015-forventninger meldes ud med forbehold for udviklingen i landbruget, som er umulig at forudsige, understreger topchef Karen Frøsig. Banken nedskriver for en sikkerheds skyld 125 mio. kr. på den klemte sektor.

Sydbanks 2015-forventninger meldes ud med forbehold for udviklingen i landbruget, som er umulig at forudsige, understreger topchef Karen Frøsig. Banken nedskriver for en sikkerheds skyld 125 mio. kr. på den klemte sektor. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Lanbruget er en kæmpe ubekendt faktor for Sydbank i 2015, understreger topchef Karen Frøsig.

Hun forventer fortsat lavere nedskrivninger i 2015, men tager forbehold for den usikre situation i landbriget, som er ramt af lave afregningspriser og lav værdiansættelse af bygninger og anlæg.

»Vi nedskriver 125 millioner kroner på tidlige hændelser, for at sikre os mod ting, som vi ikke har set endnu, men som kan komme,« siger Karen Frøsig.

Hun understreger, at landbrugssektorengenerelt er mærket af en høj gældsbyrde og at den nedadgående udvikling i afrengingspriserne  - primært på mælk og svin - rammer landmændene hårdt.

Situationen bliver ikke bedre af, at det erumuligt at forudsige, hvordan betingelserne udvikler sig fremadrettet. Kamphandlingenre i Ukraine og de vestlige sanktioner mod Rusland, er fuldkommen uforudsigelige, understreger Sydbank-direktøren.

»Jeg synes, at 125 millioner kroner er mange penge, og det sætter vi af for at være på den sikre side. Det er fuldstændig umuligit at sige noget om, hvor konflikten i Ukraine og sanktionerne mod Rusland bærer hen. I starten af 2015 har vi set en lille smule bedring, men ingen kan gætte på, hvordan landbrugets forhold udvikler sig,« siger Karen Frøsig.

Cirka 7,6 procent af Sydbanks udlån er givet til landbruget, og det er meget forskelligt, hvordan de forskellige kunder klarer sig.

»Vores egne landbrugsklunder dækker hele spektret. Vi har nogle, som på trods af tiderne klarer sig ganske fint, vi har nogle, som har det svært, og så er der alle dem ind imellem. Det er jævnt fordelt,« siger Karen Frøsig.

Nedskrivnigner har været en stor hovedpine for Sydbank de senere år, men udvikler sig faktisk pænt i fjerde kvartal, hvor de er på 148 millioner kroner og dermed 39 millioner kroner lavere end ventet. Det fremgår af bankens årsregnskab, som blev offentliggjort onsdag morgen.

Periodens resultat er på 1,1 milliarder kroner - det bedste resultat siden 2007.