Sydbank: Ingen grund til ny Novo-panik

På trods af at de amerikanske sundhedsmyndigheder har sat blandt andet Novo Nordisks Victoza under luppen, er der ingen grund til overreaktion, lyder det fra Sydbank.

Novo Nordisks Victoza er et af medicinalkoncernens helt store salgshit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske sundhedsmyndigheders melding om nye undersøgelser af et studie, der muligvis kæder en række type 2-diabetes-medikamenter, herunder Novo Nordisks Victoza, sammen med betændelse i bugspytkirtlen, har skabt røre i Novo-aktien torsdag eftermiddag.

Men der er umiddelbart ingen grund til panik, vurderer Søren Løntoft Hansen, Novo-analytiker hos Sydbank.

»Det er en undersøgelse i rækken af mange undersøgelser, der peger på, at de her GLP-1-midler kan udvikle betændelse i bugspytkirtlen, hvorefter man kan få celleforandringer, der i sidste ende kan ende med at give kræft. Men det er en lang række hvis'er, og det her er langt fra den første undersøgelse i den retning, så det er ikke som sådan nyt,« siger han til Ritzau Finans og uddyber:

»Der har været mindst lige så mange analyser i litteraturen, der afviser de her risici. Jeg er ikke så nervøs for kræftrisikoen ved Victoza.«

FDA fortæller, at patienterne i studiet, der henvises til, er behandlet med en medicinklasse kaldet "incretin mimetics", som blandt andet omfatter Liraglutid (Victoza), Exenatid (Byetta, Bydureon) og en række andre medikamenter, men sundhedsmyndighederne siger ikke, hvilke medikamenter, patienterne specifikt er behandlet med.

Og undersøgelsesmetoden, der er anvendt, kan desuden være behæftet med visse usikkerheder, siger Søren Løntoft Hansen.

»Det er en såkaldt protokolundersøgelse, der er baseret på databaser, hvor man går ind og kigger på, om folk, der behandles med de her medikamenter også får recept på medicin mod betændelse i bugspytkirtlen. Problemet er bare, at mange af dem, der tjekkes, også har en historik med rygning eller alkohol, og at der derfor kan være andre årsager,« siger analytikeren.

Søren Løntoft Hansen er i stedet mere bekymret for, hvad der kan ske, hvis patienterne udsættes for en større dosis af eksempelvis Victoza, som planen er i udviklingen af medikamentet til fedmebehandling, hvor der skal en dobbelt normaldosis til.

»Hvad sker der i relation til bugspytkirtlen, når man øger dosis? Det er interessant at finde ud af, men i det her tilfælde er jeg ikke bekymret i forhold til Novo. Det er et studie i en lang række tilsvarende, og det er fornuftigt nok af FDA at teste for det,« siger Sydbank-analytikeren.

/ritzau/FINANS