Sydbank hjalp rige tyskere med at skjule formuer

Gråsten-filial var centrum for hjælp til tyskere. Skærpet EU-kurs fik banken til at flytte kunder til Schweiz.

Foto: Claus Fisker. Arkivfoto: Sydbank Haderslev.
Læs mere
Fold sammen

Aabenraa: Danmarks femtestørste pengeinstitut, Sydbank, havde i mange år en filial i den sønderjyske by Gråsten, som hjalp velhavende tyskere med at undgå at betale skat.

De tyske velhavere kunne få deres bankpost med oplysninger om konto- og formueforhold sendt direkte til filialen i Gråsten og dermed uden om de tyske skattemyndigheder, skriver Jyllands-Posten.

I 2003 annoncerede EU en skærpelse af skattereglerne, som blev indført i 2005. I den forbindelse flyttede Sydbank en stor del af velhaverkunderne fra Gråsten til Schweiz, som ikke er med i EU.

Dermed undgik kunderne at blive omfattet af EU's skærpede kurs, som ellers ville have bragt deres indtægter frem i lyset og sikret en beskatning af dem i Tyskland.

»Man har været overordentlig naiv i Sydbank, hvis man ikke vidste, hvad man havde gang i - nemlig i virkelighedens verden at etablere et skattely for tyske velhavere«, siger skatteekspert Torben Bagge, der er partner i Advokatvirksomheden Tommy V. Christiansen, til Jylland-Posten.

En stribe tidligere ansatte, som Jyllands-Posten har talt med, oplyser, at banken ikke var naiv, for formålet med postordningen og overflytningen til Schweiz var at hjælpe kunderne med at undgå at betale skat i Tyskland.

Flere kilder oplyser til avisen, at bankens afdeling i Schweiz blev åbnet i 2003, blandt andet som konsekvens af EU's skærpede kurs og det skatteproblem, som de tyske velhavere i Gråsten-filialen dermed var ved at få på halsen.

Sydbanks topchef, Karen Frøsig, var chefjurist, da Sydbank etablerede banken i Schweiz og flyttede kunderne derned. Hun var også i en periode formand for banken i Schweiz, som hun lukkede i 2011.

»Jo mere man undersøgte i Schweiz, jo mere usikker blev man på, om det harmonerede med den måde, vi driver bank på i Danmark. Derfor syntes jeg, det var det rigtige at lukke i Schweiz«, siger Karen Frøsig, administrerende direktør i Sydbank, til Jyllands-Posten.