Sydbank henter milliard på bundlinjen trods stillestående forretning

Toplinjen står stille hos Sydbank, men takket være fremgang i nedskrivningerne lykkes det alligevel at sikre en væsentlig vækst på bundlinjen i årets første ni måneder.

Sydbank har tirsdag morgen leveret regnskabstal for tredje kvartal. Her ses Sydbank-filialen på Kongens Nytorv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Syv millioner kroner. Det er indtjeningsvæksten, som Sydbank kan præstere i årets første ni måneder sammenlignet med samme periode året før. Ikke voldsomt imponerende, når indtjeningen er i størrelsesordenen 3,33 milliarder kroner.

Mens basisindtjeningen står helt stille på 3,13 milliarder kroner, er handelsindtjeningen trods alt vokset med fem procent til 197 millioner kroner. Topchef Karen Frøsig erkender presset på toplinjen.

»Det nuværende renteniveau kombineret med en relativ lav efterspørgsel efter nye udlån og en intens konkurrence medfører, at der fortsat er pres på nettorenteindtægterne. Jeg kan dog glæde mig over, at det er lykkedes at opveje faldet i nettorenteindtægterne med en stigning i øvrige basisindtægter, således at vi har formået at realisere en samlet basisindtjening på niveau med samme periode i 2016,« siger hun i regnskabsmeddelelsen.

Omkostningerne er steget med to procent til to milliarder kroner, og det betyder, at resultatet før nedskrivninger falder med to procent til 1,33 milliarder kroner.

Reddet af nedskrivninger

Men som så mange andre banker for tiden kan Sydbank også konstatere en særdeles god kreditkvalitet i lånebogen, hvilket betyder, at banken kan tilbageføre 38 millioner kroner på nedskrivninger i årets første tre kvartaler, hvor man sidste år måtte notere nedskrivninger for 114 millioner kroner. Da beholdningsresultatet samtidig stiger fra 41 millioner kroner til 195 millioner kroner, betyder det, at resultatet før skat stiger med 18 procent til 1,54 milliarder kroner. På bundlinjen efter skat er stigningen 17 procent til 1,2 milliarder kroner.

»Bankens kunder har det generelt godt økonomisk, hvilket medfører et lavt behov for nedskrivninger på udlån. Det er forbedringen i nedskrivninger og beholdningsresultat, der skaber fremgangen i resultatet,« siger Karen Frøsig.

Sydbank er fortsat presset på udlånsfronten, hvor man også i denne ombæring må konstatere en markant tilbagegang.

Bankudlån inkl. fundede prioritetslån falder med 2,0 milliarder kroner, svarende til 2,5 pct. i forhold til ultimo 2016. Bankudlån ekskl. fundede prioritetslån falder med hele 10,4 milliarder kroner, svarende til et fald på 13,5 pct.

Banken fastholder sine hidtil udmeldte forventninger til hele året, hvor man regner med en »basisindtjening på niveau med den realiserede basisindtjening i 2016«, en mindre stigning i omkostningerne og nedskrivninger på et lavere niveau end året før.