Sydbank har brug for vækstvitaminer

Sydbank leverer et stillestående regnskab, hvor basisindtjeningen skuffende må nedjusteres. Bankens nye strategi skal sætte skub i væksten.

Sydbanks adm. direktør, Karen Frøsig. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Landets fjerde største bank, Sydbank, har netop fremlagt regnskab for tredje kvartal og leverer med egne ord et »solidt regnskab«, men regnskabet ser dog ud til ikke at rykke sig betydeligt i forhold til de forgående kvartaler, der har budt på pæn vækst.

»Vi leverer et solidt regnskab for 1.-3. kvartal, og det er vi tilfredse med. Vi viser udlånsvækst for 7. kvartal i træk, men er særligt tilfredse med, at nedskrivningerne fortsætter den positive tendens, vi har set siden begyndelsen af 2014,« skriver adm. direktør i Sydbank, Karen Frøsig, i en pressemeddelelse.

Resultatet er på i alt 832 mio. kroner, hvilket giver en egenkapitalforrentning på 9,8 pct. efter skat. Og med en basisindtjening på 3289 mio. kroner, er basisindtjeningen »historisk høj«, står der i regnskabet.

Sydbank skruer en smule ned for forventningerne til indtjeningen i 2015. Det er bankens plan, at en ny 3-årig strategiplan skal sætte skub i væksten og være medvirkende til at realisere en egenkapitalforrentning på minimum 12 pct.

»Blå vækst er en ambitiøs strategi, der skal sikre, at Sydbank fortsætter den positive udvikling, vi er inde i. Vi vil med afsæt i vores høje kundetilfredshed levere dygtigt, solidt og lønsomt bankhåndværk med kunden i centrum,« skriver Karen Frøsig.

Hovedpunkter fra regnskabet for 1.-3. kvartal

  • ​Indtjening i alt på 3.456 mio. kr. Det er en stigning på 1 pct. i forhold til samme periode i 2014.
  • Nedskrivninger på udlån er på 272 mio. kr. og falder med 51 pct. i forhold til samme periode i 2014.
  • Bankudlån stiger med 3,9 mia. kr., svarende til 5,8 pct. i 2015.
  • Aktietilbagekøb på 500 mio. kr. er påbegyndt den 13. april 2015.

Forventingerne til 2015

Sydbank forventer en begrænset positiv økonomisk vækst i 2015. Derudover forventes:

  • Uændret basisindtjening i forhold til den realiserede indtjening i 2014, som følge af fortsat stor konkurrence og det negative rentemiljø og på trods af stigende bankudlån.
  • Uændret handelsindtjening i forhold til den realiserede indtjening i 2014, dog afhængigt af udviklingen på de finansielle markeder.
  • Uændrede basisomkostninger – på trods af aftalte generelle lønstigninger i finanssektoren på 1,75 pct. og en stigning i lønsumsafgiften på 0,80 pct.
  • Væsentligt lavere nedskrivningsniveau i 2015.