Sydbank forkæler aktionærer efter bedste resultat siden finanskrisen

Landets fjerdestørste bank er i den grad tilbage på sporet efter en række vanskelige år. Sydbank leverer i 2015 bedste resultat siden 2007.

Sydbank. (Foto:Brian Bergmann/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det kører igen på skinner for Sydbank efter en række turbulente år.

Banken har netop leveret det bedste årsresultat siden 2007, hvilket skyldes lavere nedskrivninger samt omkostninger, der holdes under skarp kontrol. Det positive resultat betyder, at Sydbank udbetaler et rekordstort udbytte til bankens aktionærer, mens banken samtidig igangsætter et nyt aktietilbagekøbsprogram på 350 mio. kroner. Dermed sender Sydbank hele årets overskud tilbage til aktionærerne.

»2015 har været et år med et højt aktivitetsniveau. Vi har gennemført en lang række forandringer, der har haft til formål at udvikle bankens lønsomhed – eksempelvis har vi lanceret fordelsprogrammet Sydbank Favorit. På samme tid har det været et udfordrende år at drive bank i med et negativt rentemiljø og stor konkurrence. Derfor er det tilfredsstillende, at vi i 2015, det til trods, leverer det bedste resultat siden 2007,« siger Sydbanks topchef, Karen Frøsig, i forbindelse med regnskabet.

Nedskrivninger reduceret med 55 pct.

Sydbank leverede i 2015 et resultat før skat på 1.473 mio. kroner mod 1.329 mio. kroner i 0214. Fremgangen skyldes først og fremmest, at Sydbank reducerede nedskrivningerne fra 707 mio. kroner i 2014 til 316 mio. kroner i 2015. Det svarer til, at nedskrivningerne på udlån er reduceret med hele 55 procent.

»Vi har i 2015 haft udstrakt fokus på at forbedre vores kreditkvalitet, da det, sammen med en fortsat stram styring af omkostningerne, er hjørnestenen i at sikre en høj lønsomhed og dermed en stærk markedsposition for Sydbank. Derfor er det tilfredsstillende, at nedskrivningerne på udlån er markant reduceret i 2015,« siger Karen Frøsig.

Et absolut godkendt regnskab

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, kalder Sydbanks regnskab »absolut godkendt«. Han vurderer, at banken på mange punkter lever op til forventningerne.

»Sydbank gør det mulige muligt. De kan heller ikke løbe fra den lave lånelyst i Danmark. Set i det perspektiv er det fornemt at forretningsomfanget vokser med 5,8 mia. kroner. Sydbank er fuldt kapitaliseret og sender de penge tilbage til investorerne, som ligger bedst i investorernes lommer, hvis de ikke skal bruges til at opfylde myndighedernes krav eller bruges til vækst,« siger Per Hansen.

Sydbank forventer en begrænset økonomisk vækst i dansk økonomi i 2016, og basisindtjeningen vurderes på den baggrund til at være uændret. Banken forventer dog at kunne fortsætte nedskrivningsstimen, men usikkerheden om prisudviklingen i landbruget kan fortsætte med at være bankens hovedpine.