Svulmende leverandørgæld truer byggebranchen

De største danske byggevirksomheder er finansielt set langt mere skrøbelige end for fire år siden, og det kan udløse negative kædereaktioner i branchen.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De største danske byggevirksomheder er finansielt set langt mere skrøbelige end for fire år siden, og det kan udløse nega­tive kædereaktioner i branchen, viser en analyse, udarbejdet af Økonomisk Ugebrev.

Egenkapitalerne skrumper, og ban­kerne skruer kraftigt ned for de lange kreditter. Konsekvensen bliver, at byggevirksomhederne i langt højere grad finansierer sig ved at udsætte betalingerne til deres underleverandører. Det betyder igen, at byggebranchen står i langt større fare end tidligere for at blive ramt af domino-effekter, hvor en betalingsstandsning hurtigt trækker flere med sig.

Det seneste halve år har allerede været præget af flere betydelige sammenbrud i byggebranchen. Danmarks næst­største entreprenørselskab E. Pihl & Søn er som bekendt gået konkurs - med alvorlige følger for mange mindre underle­verandører. Engsø Gruppen – der ligeledes var blandt de ti største byggevirksomheder - er gået konkurs, og driftssel­skaberne i den nordjyske Myhlenberg Gruppen er også gået konkurs. Hertil kommer konkursen i den store developer-virksomhed Sjælsø Gruppen, der på visse måder har fungeret som totalentreprenør.

Den svækkede finansielle stilling i byggevirksomhederne illustreres blandt andet af, at i de ti største byggevirksomhe­der er egenkapitalandelen faldet fra 25 til 19 procent i perio­den 2009-2012. Der er naturligvis stadig entreprenører, som er finansielt stærke.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 36.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her